BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bahçeli Diyarbakır'a teşekkür etti

Partisinin Diyarbakır'da 16 yıl sonra yaptığı mitingde kepenklerin kapanmamasına teşekkür eden MHP lideri, 'Sizden oy istemeye değil, sizi dinlemeye, hasret gidermeye geldim.' dedi.

Abone ol

1995 yılından bu yana Diyarbakır'da, açık havada yapılan ilk Milliyetçi Hareket Partisi mitingi beklendiği gibi sakin bir ortamda geçti. Ama miting alanını ağırlıkla Diyarbakır dışından gelenler doldurmuştu.

Bu seçim kampanyasında şimşeklerini hükümetteki AKP'ye odaklayan Kürt siyasi hareketinin, MHP mitinginde huzursuzluk olmaması yönünde telkinde bulunduğu haberleri geliyordu.

Birçok kişi kentte günlerdir dalgalanan MHP miting çağrıları ve üç hilalli bayraklarını gösterip, "Bunlar eskiden bir gün kalmazdı, bu sefer durum değişik" diyordu.

Elazığ'dan gelen bir grup MHP'li.

Sabah saatlerinde MHP İl yöneticilerinin kahvaltı yaptığı handan geçerken, çevredeki tüm esnafın MHP'lilerin varlığının farkında olduğunu izledim.

Bir kuyumcu "Alışveriş yapmaya gelseler, Kürt sorunu hakkında ne düşündüklerini soracağım" dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Erzurum, Elazığ, Adana, Osmaniye, Ergani başta olmak üzere partinin güçlü olduğu bölgelerden otobüslerle kente gelen MHP'liler İstasyon meydanındaki alana toplandı.

Katılım konusunda gazeteciler arasındaki fikir birliği 1500 kadar kişinin katıldığı yönünde oldu.

Alanda görüştüğüm çok sayıda MHP'li arasında yalnızca bir Diyarbakırlıya rastladım, o da Ankara'dan gelmişti.

Elazığdan gelenlerin bir kısmı Boşnak, bir kısmı Zaza olduklarını, ama Türk kimlikleriyle gurur duyduklarını vurguluyorlardı.

Elazığ, Adana, Osmaniye, Erzurum ağırlıklı kalabalık, alanda satılan Diyarbakır poşularını alıp başlarına bağlıyor, elleriyle kurt işareti yaparak "Ülkücü hareket engellenemez", "Türk Kürt kardeştir" gibi sloganlar atıyordu.

Miting için büyük güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden 500 çevik kuvvet polisi getirilirken, kent içinde de 4 binin üzerinde polis görevlendirildi.

"Oy istemeye değil dinlemeye geldim"

En son başbakan yardımcısı sıfatıyla 11 yıl önce kente gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında, bölgede etkili BDP'ye açık bir eleştiri getirmedi, bir iki yerde PKK'yı terörist diye niteleyerek, bölücülüğe karşı olduklarını söyledi. Ama oklarını ağırlıkla ve açıkça AKP ve Başbakan Erdoğan'a yönelttiği dikkat çekti.

Bahçeli Diyarbakırlılara teşekkür etti.

Diyarbakır'da miting yapabilmiş olmaktan memnun görünen Bahçeli, Başbakan'ın ziyaretlerinde kapanan kepenklerin kendilerine açıldığına dikkat çekerek "Diyarbakır bize kucak açtı" dedi.

"Sizden oy istemeye değil, sizi dinlemeye, hasret gidermeye geldim" diyen Bahçeli, aslında alana pek gelmeyen Diyarbakırlılara "Ana dili anayasaya koyunca karnınız doyacak mı, ekonomik sorunlarınız çözülecek mi? Yoksulluğun dili yoktur, işsizliğin etnik kimliği yoktur" diye konuştu.

MHP'den BDP'ye geçişler

MHP'nin geçen seçimlerde birinci sıradan Diyarbakır adayı olan Abdullah Arzakçı bu sene Saadet Partisi'nden aday.

Arzakçı seçmeniyle Kürtçe konuşması, MHP'li olmasına rağmen Kürt kimliğini öne çıkarmaktan sakınmamasıyla dikkat çekmişti.

Bu seçimlerde MHP bölgede daha rahat çalışma yapmasına rağmen, partinin Kürt tabanıyla bazı kopuşlar yaşadığı dikkat çekiyor.

Bunun son örnekleri ise Van'ın Başkale ilçesinden sonra Şırnak'ın Cizre ilçesinde de, MHP İlçe başkanlarının, yönetimleri ve delegeleriyle birlikte topluca BDP'ye geçtiklerini açıklamaları oldu.