BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,23
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli CHP'yi mi seçecek AK Parti'yi mi?

MHP, muhalefetteki CHP'den yana mı tavır alacak yoksa AK Parti'den yana mı? Adana'da yapılacak seçim Bahçeli'nin seçimi.

Abone ol

MHP yolları sık sık kesişen muhalefet kardeşi CHP’den mi, yoksa her fırsatta kıyasıya eleştirdiği AKP’den yana mı olacak? Bugün yerel düzeyde yapılacak seçim aslında Türkiye için bir turnusol kağıdı.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün seçim var. Aytaç Durak’ın, yolsuzluk iddiaları üzerine görevinden alınması üzerine, yerine seçilecek Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili bugün belli oluyor.

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, Adana’da canını dişine takmış AKP, CHP ve MHP'nin , başkan vekilliğini eline geçirmek için, müthiş bir kulis yürüttüğünü anlattığı ihtimal hesaplarına yer veriyor. Başkan vekilliğini kazanmak için gereken oya kimse ulaşamazsa üçüncü turda MHP'nin kararının ne olacağını tartışan Yalçın Doğan'a göre yere düzeyde görülen bu seçim aslında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin vereceği karar ile netleşecek.

İşte Yalçın Doğan'ın yazısından çarpıcı bir bölüm:

Üç partinin de, başkan vekilliği için adayı var.
Üç parti de, sanki seferberlik ilan etmiş, nefes nefese bir çekişme. Partilerin Adana milletvekilleri ve bazı yetkilileri orada.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP 13, CHP 10, MHP 9 sandalyeye sahip, iki de bağımsız var. Toplam 34 üye. Seçimi bu 34 üye yapacak.
Kurala göre, seçilmek için ilk iki turda üçte iki, üçüncü turda yarıdan bir fazla oy almak gerek. Geçtiğimiz günlerde yapılan ilk iki turda kimse üçte iki çoğunluğu sağlayamıyor.
AKP 13, CHP 11, MHP 10 oy alıyor. Her üye kendi partisinin adayına, bağımsızlardan biri CHP’ye, diğeri MHP’ye oy veriyor.
Üçüncü tur bugün. Seçilmek için, yarıdan bir fazla, 18 oy gerek. Hiç bir adayın 18 oyu bulması mümkün görünmüyor.
Dolayısıyla, iş son tura kalacak. Son tura, üçüncü turda en çok oy alan iki aday katılacak ve son turda en fazla oy alan kişi seçilecek.
İşte, zurnanın son deliği burada.

Bugün üçüncü turda AKP ve MHP’li aday ilk iki sırayı paylaşır, CHP adayı elenirse, yine bugünkü son turda;
CHP kararlı, MHP adayını destekleyecek.
Oysa, MHP adayının son tura kalması uzak ihtimal. Daha yakın ihtimal, son tura AKP ve CHP adaylarının kalması. AKP ve CHP adayı kalırsa;
Son turda MHP nasıl oy kullanacak? AKP adayına mı, CHP adayına mı? MHP kimi desteklerse, belediye başkan vekili o olacak.
“AKP adayına oy vereceğim” demese bile, CHP adayına oy kullanmak için, MHP şimdilik nazlanıyor.
Oylar her ne kadar Adana Meclisinde kullanılıyorsa da, açık ki, genel merkez doğrudan etkili. Sınava Adana değil, MHP Genel Merkezi giriyor.
Özünde Devlet Bahçeli.