BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.394,17
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış'tan ırkçı vekile sert yanıt

Egemen Bağış, "Önerecek projesi olmayan, fikirleri olmayan, ırkçılığı marifet zanneden bir takım siyasilere hak etiği cevabı verdik" dedi...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Önerecek projesi olmayan, fikirleri olmayan, ırkçılığı marifet zanneden bir takım siyasilere hak etiği cevabı verdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov'un davetlisi olarak Bulgaristan'daki iki günlük resmi ziyaretini sürdüren Bakan Egemen Bağış'ın, görüşmeleri provoke etmeye çalışan Bulgaristan'daki "ırkçı" ATAKA partisinden Pavel Şopov'a yanıtı sert oldu.

Bulgaristan Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ile görüşen Bağış, görüşmeye katılan Parlamento Başkan Yardımcısı aşırı milliyetçi ATAKA partisinden Pavel Şopov'un skandal yaratmak üzere sorduğu sorularını sert bir dille yanıtladı.

Türkiye'den 1913 yıllarında göç eden Bulgar kökenli vatandaşların Türkiye'de bıraktıkları mal ve mülk tazminatı olarak Türkiye'den 10 milyar dolar tazminat talep eden Şopov'a yanıt veren Bakan Bağış, "Önerecek projesi olmayan, fikirleri olmayan, ırkçılığı marifet zanneden bir takım siyasilere hakettiği cevabı verdik. Türkiye için 10 milyar dolar lafı olmaz, daha geçen gün IMF'ye 5 milyar dolar borç verdik" dedi.

Görüşmeye ilişkin AA'ya bilgi veren Bakan Bağış, şunları söyledi:

"Dünyanın her yerinde, insanlara önerecek projesi olmayan, fikirleri olmayan, ırkçılığı marifet zanneden bir takım siyasiler olabiliyor. Maalesef Bulgaristan Parlamento Başkanı'nın (Tzetzka Tzaçeva) göstermeye çalıştığı konukseverliğe gölge düşürmeye çalışın bir yardımcısı, buradaki ırkçılık partinin temsilcisi (Pavel Şopov), görüşme sırasında böyle beklenmedik şekilde söze girmeye çalışarak, bir şeyler geveledi. Biz de kendisine hakkettiği cevabı verdik.

Bugün Türkiye Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi, Avrupa'nın 6'ncı en büyük ekonomisidir. Avrupa'nın en genç ve dinamik nüfuslarından birine sahiptir. 75 milyonluk bir pazarı temsil etmektedir. Daha da önemlisi 1,5 milyarlık bir pazara açılan kapıdır. Avrupa'nın en üçlü ordusuna sahiptir. Avrupa'nın en genç ve dinamik nüfusu Türkiyededir.

Türkiye için 10 milyar doların lafı olmaz, daha geçen hafta IMF'ye 5 milyar dolar borç verdik. İhtiyaç duyan tüm komşularımıza, tüm ülkelere, her türlü desteği veriyoruz. Ama birileri tutup da 1913 olaylarını gündeme getirmek isterse, bizim ta 1878;lere kadar gidebileceğimizi de vurguladık. Ki o kadar geriye de gitmeye gerek yok. Doksanlı yılların başında (devirik komünist diktatör) Todor Jivkov döneminde Türklerin yaşadığı sıkıntının maddi bedeli rakamlarda hesaplanamaz zaten. Bunları da dikkate getirdik."

Bulgaristan Parlamento Başkanı Tzaçeva'nın tepkisi

Bakan Bağış, ırkçı ATAKA partisi temsilcisi Şopov;un provoke etmeye çalıştığı konuya Bulgaristan Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva;ın son derece sert tepki gösterdiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Zaten benden çok Bulgaristan Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva tepki gösterdi ve bu tür konuların bu tür ortamlarda konuşulmasının mantığının olmadığını, meclis olarak kendilerinin iki ülke arasında dostluğu geliştirmekle mükellef olduklarını söyledi. Bu konuların iki ülkenin yürütme mercilerin arasında zaten görüşüldüğünü ve böyle bir sorun olmadığını, böyle bir talep olmadığını da vurguladı."

ATAKA Partisi temsilcisi Parlamento Başkan Yardımcısı Şopov;a hakkettiği yanıtı verdiğini vurgulayan Bağış, "Sanırım bu arkadaşlar, kendi seçmenine yönelik bir takım girişimlerde bulundu ama maalesef başarılı da olamadı. Hayal kırıklığına uğradığını söyleyebilirim" dedi.

Bakan Bağış, "Siyasetçiler tarih yazmaya kalkarsa, tarihçiler de yasa çıkarmaya başlar" diye konuştu.

Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva da Bakan Bağış ile biraraya gelmekten son derece memnun olduğunu ifade ederek, "Dostluk ilişkilerimiz bugün karşılıklı olarak hem Bulgaristan'da hem de Türkiye'de destek görüyor. Bugün TBMM'yi ziyaret eden Bulgaristan Parlamentosu Bulgaristan-Türkiye Dostluk Gurubu heyeti aynı duyguları Türkiye'de yaşıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mladenov'un jesti

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov'un Bakan Egemen Bağış ile bu sabah saatlerinde yaptığı ikili görüşme sarısında ilginç bir olay yaşandı. Bulgaristan;ın Kuzeyindeki Sliven (İslimiye) şehri belediye meclisinde, Türklerin Bulgarlara sözde "soykırım" uyguladığına yönelik bir tasarının gündeme alınmaya çalışıldığını öğrenen Bakan Mladenov, bu duruma tepki gösterdi. Sliven belediyesine telefon açan Mladenov, gerekli uyarıda bulunurken, Mladenov – Bağış görüşmesinin sonuna doğru Sliven Belediyesi'nde tasarının gündeme alınmadan iptal edildiği haberi ulaştı.

"Bulgaristan – Türkiye ilişkileri son derece iyi gelişiyor"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sofya;daki temaslarını değerlendirirken, "Bulgaristan – Türkiye ilişkileri son derece iyi gelişiyor" dedi. Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz'ın kendisine yoğun bir program hazırladığını ifade eden Bakan Bağış, "Bulgaristan Bölgesel Kalkınma Bakanı Liliyana Pavlova, Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Bulgaristan Parlamentosu Başkanı Tzetzka Tzaçeva ve Bulgaristan;ın Avrupa Birliği (AB) fonlarından sorumlu Bakan Tomislav Doçav ile görüştüm" diye konuştu. Yararlı bir dizi toplantı olduğunu, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğunu ifade eden Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov;un arasında iyi bir dostluk var. Bu dostluğun iki ülke arasına yansıyan ilişkileri var. Son dönemde iki ülkenin attığı önemli adımlar var. Bu adımlar çerçevesinde Bulgaristan;ın Türkiye;nin AB üyeliğini desteklediğini biliyoruz. Onun için hem teşekkür ediyoruz, hem de devamını bekliyoruz."

Bağış, bugün Avrupa'nın önde gelen gazetelerinde yayınlanan, Avrupa'nın 17 farklı ülkesinin bakanlarının imzasının bulunduğu önemli bir makalede Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov'un da imzasının olduğunu belirtti.

Ziyaretinin enteresan ve yapıcı geçtiğini belirten Bakan Bağış, yarın Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentindeki temas ve görüşmelerini merakla beklediğini belirterek, "Durmak yok, yola devam" dedi.