BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.395,82
HABER /  DÜNYA

BAĞIŞ, WASHİNGTON’DA TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİYLE İLGİLİ KONUŞTU

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliğine dahil olmasının, AB’yi bölgesel bir proje olmaktan çıkararak küresel b...

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliğine dahil olmasının, AB’yi bölgesel bir proje olmaktan çıkararak küresel bir proje haline getireceğini söyledi.
Dün akşam, Siyasal, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (SETA) Washington Şubesi’nin düzenlediği panelde bir konuşma yapan Bakan Bağış, "Türkiye AB’ye katıldığında, AB sadece kıtasal bir proje olmaktan çıkarak küresel bir barış projesi olacaktır çünkü Türkiye’nin AB süreci sadece 75 milyon Türk tarafından takip edilmiyor, hatta sadece 1,5 milyarlık İslam alemi tarafından da takip edilmiyor, Batı tarafından tecrit edildiğini veya görmezden gelindiğini düşünen 3 milyardan fazla insan tarafından izleniyor" dedi.
Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliğinde geçmişte yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Bağış, Türkiye’nin Gümrük Birliğinden çıkabileceğine işaret etti. Bağış, "Gümrük Birliğinde kalmak Türkiye için ekonomik olarak mantıklı olmaktan çıkan bir noktaya gelirse biz de diğer seçenekleri gözden geçirmek zorunda kalırız" şeklinde konuştu.
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki haftalarda ABD’ye yapacağı ziyarete de değinen Bağış, Başbakanın sadece iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere yoğunlaşmakla kalmayıp ABD’li liderlerle çok geniş bir alanda iş birliği konularını ele almasını umduğunu dile getirdi.
Bağış, Orta Doğu’daki enerji meseleleriyle ilgili olarak ise, Türkiye’nin ilişkilerin yoluna girmeye başlamasının ardından İsrail’le enerji iş birliği konusunda Türkiye’nin ön şartı bulunmadığını ifade etti.
Bağış, "Türkiye’nin Akdeniz’de potansiyel bir doğalgaz açısından İsrail’le iş birliği neden olmasın? Fakat bu ilişkilerin normalleşmesinden sonra başlayan bir süreç. Türkiye’nin, İsrail’in bağımsızlığını tanıyan ilk Müslüman ülke olduğu gerçeğini unutmayın" şeklinde konuştu.
(İHA)