BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bağış AB'ye üyelik zamanını açıkladı!

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, esprili bir dille Türkiye'nin AB'ye üye olacağı zamanı açıkladı

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa Parlamentosu binasının çatısının inşaatı hala tamamlanmamış vaziyette duruyor. Bence bu çok büyük bir sembol. Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeden o çatı yapılmayacak'' dedi.

Uluslararası Avrupa Hareketi (EMI) ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın (TÜSEV) İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi'nde düzenlediği ''Aday Ülkelerde Sivil Toplum Kuruluşları (STK): Siyasi Taahhütten Etkin Diyaloğa'' başlıklı kongrede konuşan Bağış, Avrupa Birliği'nin bugünkü değerlerinin Avrupa'nın vizyonerleri Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul Henry Spaak ve Altiero Spinelli tarafından oluşturulduğunu ve bu kişilerin çok büyük katkı yaptığını bildirdi.

Avrupa Birliği ile ilgili isteğin hiç kaybedilmediğini, ancak bir türlü başarılamadığını söyleyen Bağış, ''Avrupa Parlamentosu binasının çatısının inşaatı hala tamamlanmamış vaziyette duruyor. Bence bu çok büyük bir sembol. Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeden o çatı yapılmayacak. Şunu hatırlatmak istiyorum; Fransızcada bir deyim vardır, 'Türk gibi güçlü' derler. Daha önce de yapmış olduğumuz gibi Türkler o çatının çökmesini engeller'' diye konuştu.

Kamuoyunun doğru bilgiyle donatılması ve sivil toplumun taleplerinin devlete iletilmesini sağlamanın iki önemli amaç olduğunu ifade eden Bağış, sivil toplumun devletle olan diyaloğunun çok önemli bir unsur olduğunu kaydetti.

Göreve geldiğinden beri sivil toplumla iyi diyalog kurmaya büyük önem verdiğini söyleyen Bağış, şöyle konuştu:

''İki sene önce Ankara'da bir toplantı yaptık. Toplantıda farklı yerlerden ve anlayışlardan olan insanlar bir araya geldi. Birbirlerinin görüşlerine sadece saygı duymakla kalmadılar, birbirlerini alkışladılar. İşte buradan almış olduğumuz cesaretle birlikte sivil toplum diyaloğumuzu daha da derinleştirdik. Aynı zamanda ben birçok sivil toplum grubuna da ziyaretler düzenledim. Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve ben Avrupa Birliği'ni anlatıyoruz. Avrupa Birliği'nin iş dünyası üzerindeki etkisinden bahsediyoruz. Yerel ve ulusal düzeyde ne gibi etkileri olacağını anlatıyoruz. Hisarcıklıoğlu'na desteklerinden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Onlar da Avrupa Birliği'ne inanan sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi. Türkiye'de en büyük destekçilerimizden.''

Birçok sorun olduğuna dikkati çeken Bağış, şöyle devam etti:

''Türkiye'de değişimden bahsedildi. Artık doktorlar işkenceyi rapor ediyorlar. 50 sene önce kendi başbakanını idam etmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Dostoyevkski'nin kitaplarının 20-30 sene önce yakıldığı bir ülkeden bahsediyoruz. 3 sene önce ben ülkenin en büyük, en yüksek mahkemesi tarafından halkın temsilcilerinin halkı temsil etmesi gerektiğini söylediğim için hakkımda dava açıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye'de şimdi de çok önemli bir hukukta reform paketi verildi. Benim çocuklarımın geleceği için böyle şeyleri duymak beni mutlu ediyor. Bu değişim devam edecek. Çünkü bu değişim desteğini sivil toplumdan, halktan alıyor.''