BIST 9.680
DOLAR 32,41
EURO 34,45
ALTIN 2.488,61
HABER /  DÜNYA

Babek Zencani kimdir? İran ve Reza Zarrab'la ilişkisi ne?

İran'da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın destek verdiği iddia edilen Babek Zencani kimdir? ABD'deki davada sanık sandalyesinde oturan Reza Zarrab'ın ortağı olarak bilinen Babek Zencani İran'da idam cezasına çarptırılmıştı.

Abone ol

2012'de dönemin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Meclis Başkanı Laricani'nin kardeşini "Bay Z" adlı birinden rüşvet istemekle suçladı. İşte o gün adı yolsuzlukla anılan "Bay Z", şu anda İran'ı 2.8 milyar dolar dolandırdığı gerekçesiyle idama mahkum edilen işadamı Babek Zencani'ydi.

BABEK ZENCANİ KİMDİR?: Henüz 40'larının başında olan Babek Zencani'nin oldukça sıradışı bir yaşam öyküsü var. "Kont" ve "Reis" lakaplarıyla da tanınan Zencani Türkiye'de üniversite eğitimi aldı, bir dönem makam şoförlüğü yaptı, koyun postu satarak başladığı ticaret hayatında basamakları hızla tırmanıp kısa sürede İran'ın en zengin işadamı olarak anılmaya başlandı. Zencani, kozmetikten petrol ticaretine kadar 60'dan fazla şirketin bulunduğu bir faaliyet ağını kontrol ediyor. Türkiye'den Malezya'ya, Dubai'den Çin'e kadar farklı ülkelerde yatırımları var.

13 milyar doları bulduğu tahmin edilen servetini, yaptırım altında olduğu dönemde İran'ın petrolünü dışarıya çıkartarak yaptığı belirtiliyor. Ancak bu faaliyetleri yüzünden ABD ve AB'nin kara listesine girdi. İlişkileri de çok karmaşık. Ülkesinde siyaset, emniyet ve yargıyla yakın bağlantıları var. Dünyanın önde gelen işadamlarıyla çekilmiş fotoğraflarını Facebook sayfasından yayınlıyordu.

ZARRAB'IN ARKASINDAKİ GİZLİ EL Mİ?: Ülkesi kadar Türkiye'de de bilinmesi ve haberlere konu olmasının nedeni ise 17-25 Aralık operasyonlarının kilit ismi Reza Zarrab'la olan ilişkisi. Zarrab'ın arkasındaki gizli el olduğu, Zarrab'ın kendisine "Reisim" diye hitap ettiği öne sürülüyor. Zencani bu iddiaları reddetse de, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 8 Ağustos 2014 tarihli raporunda, İran ile Türkiye arasındaki altın ticaretini bu iki ismin yürüttüğüne dair bulgular var.

YERYÜZÜNDE FESAT ÇIKARMAKTAN İDAM CEZASI: İşte bu sıradışı portrenin sahibi Babek Zencani, yükseldiği hızla dibe indi. Tahran'da görülen davada dolandırıcılık, sahtekarlık ve kara para aklamayla suçlandı, "Yeryüzünde fesat çıkarmak"tan idam cezasına çarptırıldı. Acak cezası yüksek mahkeme tarafından da onanan Zencani içi son olarak zimmetindeki paraları geri vermeden idamın uygulanmayacağı belirtildi.