BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Baba oğul Murdoch'lar parlamentoda ifade verecek

İngiltere parlamentosunun medya devi Rupert Murdoch ve oğlu James'i ifade vermek üzere resmen davet etmesi ardından, önce çağrıları reddeden baba oğul Murdoch'lar, sonunda, komisyon toplantısına katılacaklarını açıkladılar.

Abone ol

Medya devi Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corp şirketi, Murdoch ile oğlu James Murdoch'un İngiltere parlamentosunda yapıkacak komisyon oturumuna katılacaklarını açıkladı.

Rupert Murdoch ve oğlu, News of the World gazetesiyle ilgili yasadışı telefon dinleme skandalı hakkında kendilerine yöneltilecek sorulara yanıt verecekler.

İngiliz parlamento komisyonu, Rupert Murdoch ve oğlunu parlamentoda bilgi vermeye zorlamak üzere celp yoluna gitmişti.

Daha önce Rupert Murdoch, ilgili parlamento komisyonunun davetini, vaktinin müsait olmadığını belirterek kabul etmemişti. Oğlu James Murdoch ise Kültür, Medya ve Spor Komisyonu'nca Salı günü düzenlenecek oturuma katılamayacağını bildirip, başka bir gün belirlenmesini istemişti.

Milletvekilleri bunun üzerine, daha önce komisyona konu hakkında verilen ifadelerin doğru olmadığının ortaya çıktığını ve bu konuda açıklama beklediklerini vurgulayarak, üç yetkiliyi de Salı günü 14.30'da görmek istediklerini, celp yoluyla bildirme kararı aldı.

Murdoch'ın İngiltere'deki basın yayın faaliyetlerini yürüten News International şirketinin başkanı Rebekah Brooks ise, oturuma katılacağını daha önce açıklamıştı. Brooks, İngiliz vatandaşı olarak medya komisyonunun oturumuna katılmakla yükümlü.

Gözaltı sayısı dokuz oldu

Dört bin kişiyi etkilediği düşünülen yasadışı telefon dinleme skandalı nedeniyle, suçlamaların odaklandığı News of the World gazetesi geçen hafta kapatılmıştı.

Soruşturmayı yürüten polis yetkilileri bugün gazetenin eski genel yayın yönetmeni yardımcısını da gözaltına aldı.

Gazeteden 2009'da ayrılan Neil Wallis, soruşturmanın Ocak ayında yeniden açılmasından bu yana gözaltına alınan dokuzuncu zanlı oldu.

Dedektifler son olarak İngiliz polisinin 7 Temmuz saldırı sonrasında polis tarafından yanlışlıkla öldürülen Brezilyalı Jean Charles de Menezes'in yakınlarına, numaralarının gazete için çalışan bir özel dedektifin dinleme listesinde yer aldığını bildirdi.

News of the World gazetesinin, kaçırılan, cinayete kurban giden kişilerle, görev sırasında ölen askerler ve yakınlarının cep telefonlarını dinlediği yolundaki suçlamalar, İngiliz kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

İngiltere'nin en büyük gazetelerinden Sun, Times ve Sunday Times'ın sahibi olan News Corporation, dün tartışmalar nedeniyle uydu üzerinden yayın yapan BSkyB şirketinin tüm hisselerini satın alma girişiminden vazgeçti.

Rupert Murdoch'a ait şirketlerin, Amerika Birleşik Devletleri'nde de .

Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri, FBI'dan Amerikan vatandaşlarının telefonlarının dinlenip dinlenmediğini araştırmasını istiyor.