BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.439,79
HABER /  GÜNCEL

Baba Le Pen: Kızımdan utanıyorum

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen partinin şu andaki lideri kızı Marine Le Pen'in için "Umarım kısa sürede evlenir, aynı soyadını taşımaktan dolayı utanç duyuyorum" dedi.

Abone ol

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen partinin şu andaki lideri kızı Marine Le Pen'in soyadını taşımasından dolayı utanç duyduğunu söyledi.

Jean Marie Le Pen, "Umarım mümkün olan en kısa sürede evlenir ve soyadını değiştirir" dedi.

Le Pen ayrıca iki yıl sonraki seçimlerde kızını desteklemeyeceğini vurguladı.

86 yaşındaki baba Le Pen'in sert açıklamaları Yahudi soykırımını bir kez daha "tarihte bir detay diye" tanımlamasının ardından geldi.

Le Pen bir radyo mülakatında yaptığı açıklamada "Ulusal Cephe liderinin en kısa sürede evlenmesini istiyorum. Çünkü aynı soyadını taşıdığımız için utanıyorum" dedi.

Jean-Marie Le Pen Ulusal Cephe'yi 1972'de kurmuş ve 2011'e dek liderliğini yürütmüştü.

'Partinin başındaki genç ekibin işi'

Disiplin kurulundan önce Marine Le Pen, babasının "bundan böyle Ulusal Cephe adına konuşamayacağını" söylemişti.

Jean-Marie Le Pen, geçen ay aşırı sağcı Rivarol gazetesine verdiği mülakatta, Fransa'nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki işbirlikçi lideri Philippe Petain'i hiçbir zaman bir vatan haini olarak görmediğini söylemiş; Başbakan Manuel Valls'i de göçmen diye nitelemişti.

Kızı Marine Le Pen ise, partiyi ırkçı ve Yahudi aleyhtarı söylemden uzaklaştırmaya çalışıyor.

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, baba Le Pen'i uzaklaştırma kararının, kızı Marine Le Pen çevresindeki genç ekibin planı olduğunu belirtiyor.

Ulusal Cephe içindeki genç siyasetçilerin ve Marine Le Pen'in, partinin eskiden temsil ettiği fikirler yüzünden ilerleyemediği görüşündeler ve bir sonraki aşamaya geçilebilmesi için geçmişle bağların koparılması gerektiğine inanıyorlar.

Le Pen, partiden uzaklaştırıldı ama henüz tamamen atılmadı. Le Pen'in fahri parti başkanlığına son verilmesi için üç ay içinde olağanüstü parti kongresi düzenlenecek.

Jean-Marie Le Pen'in Avrupa Parlamentosu üyeliği ise hala sürüyor.