BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

B Planı! Partileri kapatmak

Ankara'da senaryolar havada uçuşuyor. Son iddia ise hayli ilginç. Topun ağzında AK Parti var...

Abone ol Kanadoğlu'nun uyarısı üzerine hukukçuların, bazı partileri kapatmayı hedefleyen dosyalar hazırladıkları ileri sürüldü. Ak Parti topun ağzındaki ilk parti. CHP ve DYP de sıkıntılı... 

Seçim sandığından çıkacak sonuçlara göre şekillenebileceği öne sürülen  senaryo AK Parti'nin kapatılabileceğine yönelik. Kulislerde hukukçuların AKP hakkında delil topladığı ve toplanan delillerin seçim sonrası oluşacak tabloya göre ortaya çıkartılabileceği öne sürülüyor.

AKP'nin kapatılmasına yönelik senaryolara dayanak olarak ise 367 tartışmalarının mimarı eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da "AKP hakkında pekçok dosya bulunduğu ve bunların partinin kapatılmasına yol açabileceğine yönelik sözleri gösteriliyor.

CHP'NİN SIKINTISI KANALTÜRK

AKP'nin kapatılabileceğine yönelik senaryolar, seçim sandığından çıkacak sonuçlara göre şekillendirilirken, AKP'nin yanı sıra CHP'yi de zor günlerin beklediği kaydediliyor. Kulislerde CHP'nin kasasından Kanaltürk Tele-vizyonu'na aktarılan paranın partiyi sıkıntıya soktuğu belirtilirken, Maliye Bakanlığı da Kanaltürk'e ödenen parayla ilgili inceleme başlatmıştı.

DYP'NİN KAYYUM KORKUSU

AKP ve CHP'nin yanı sıra önümüzdeki günlerde, Anavatan Partisi ile 2 Haziran'da birleşme planları yapan DYP'nin de sıkıntılı günler yaşayabileceği kaydediliyor. 2005 yılında yapılan DYP kongresinde Mehmet Ağar'a karşı genel başkan adayı olan Hikmet Tekbudak'ın açtığı davanın 25 Mayıs'ta sonuçlanması beklenirken, davadan "DYP kongresinin reddi" yönünde karar çıkması halinde hem Ağar hem de DYP'nin zora gireceği belirtiliyor. Ağar'ın liderliğinin düşmesine yol açabilecek kararla birlikte DYP yönetimine mahkeme tarafından kayyum atanmasının bile gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye'de parti kapatma adeta bir gelenek

Türkiye'de halen 55 siyasi parti bulunurken, parti kapatmaları 1980 ve sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler içerisinde sık sık gündeme geldi. Halkın Emek Partisi (HEP) 1993 yılında, Demokrasi Partisi (DEP) 1994 yılında, Demokrasi ve Değişim Partisi 1995 yılında, Demokratik Kitle Partisi (DKP) 1997 yılında, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 2003 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kapatıldı. Yine parti kapatmalarından en çok nasibini alan bir başka siyasi parti de Refah Partisi oldu. 28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi de 2001 yılında yine Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.


(Birgün )