BIST 10.159
DOLAR 32,15
EURO 35,14
ALTIN 2.470,21
HABER /  GÜNCEL

Azra'yı kurtaran ekip yaşadıkların anlattı

Van'daki depreme mucize adını yazdıran Azra bebeğin kurtuluş anını onu kurtaran ekip anlattı

Abone ol

Van'ın Erciş ilçesinde, depremden 47 saat sonra, 14 günlük "Mucize Bebek" Azra'yı ve 2 saat sonra annesi Semiha Karaduman'ı enkazdan çıkaran ekipte yer alan Bursa UMKE'nin üyeleri, görevlerini tamamladı.

Ekibin koordinasyonunu yapan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Birim Sorumlusu Dr. Mesut Yılmaz, deprem olur olmaz, Bursa'dan 13 araç ve 10'u doktor olmak üzere 58 sağlık ekibiyle yola çıktıklarını belirtti.

16 SAAT AYNI ENKAZIN BAŞINDA

Giderken kalacakları çadırlarla beraber jeneratörleri de yanlarında götürdüklerini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Ekiplerimiz genelde enkazlarda görev aldılar. Bunun yanı sıra saha ve köy taramaları da yaptık. Orada görev dağılımı yapıldı. Buna göre verilen görevlerin tamamını yaptık. Ekiplerimiz 3 kişinin canlı olarak enkaz altından çıkarılması çalışmalarına katıldı. Bunlardan ikisi, basında geniş bir şekilde yer alan Azra bebek ve annesi. Azra bebek ve annesi Semiha Karaduman'ın enkaz altından çıkarılması çalışmalarında, bizzat ekiplerimiz görev aldı. Bunun yanında ekiplerimiz enkaz altından 16 cesedin çıkarılması çalışmalarında da görev aldılar."

Depremde yıkılan binalar hakkında da görüşlerini ileten Yılmaz, "Hep söylenir, 'Deprem öldürmez, binalar öldürür'. Van depremi bunu bir kez daha bize gösterdi. Yıkılmadan, ayakta kalan çok sağlam binaların yanında, olduğu gibi kat kat üste yıkılmış binalar var. Orada yaptığımız çalışmalar bize şunu gösterdi ki, ölümlerin çoğu bu kötü yapılmış binalarda gerçekleşti" diye konuştu.

VATANDAŞA EĞİTİM ŞART

Van'da yaşananların bir kez daha bina güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini dile getiren Yılmaz, "Deprem konusunda da vatandaşlarımızın da eğitim alması gerekiyor. Bu deprem konusunda hayati önem taşıyan bir konu. Bina güvenliği ve eğitimler sağlanırsa, ölümler en aza indirilir" dedi.

Depremden 47 saat sonra enkaz altından canlı olarak çıkarılıp Türkiye'ye umut olan Azra bebeğin babası Sinan Karaduman (34) ise kurtarılamamıştı. Baba Karaduman'ın cesedi 123 saat sonra enkazdan çıkarılmıştı. 14 günlükken annesi, babası ve babaannesi ile Erciş'te enkaz altında kalan Azra bebekten 2 saat sonra, annesi Semiha ve babaannesi Gülsaadet Karaduman da sağ çıkarılmıştı.