BIST 9.771
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.455,98
HABER /  SAĞLIK

Azospermi nedir çocuk sahibi olamayanlar dikkat!

Azospermi nedir, tedavisi nasıl yapılır? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, azospermi ile ilgili bilmeniz gerekenleri internethaber.com'a anlattı.

Abone ol

Yaptırdığınız testte çocuk sahibi olmak için yeterli olgun sperm hücresine sahip olmadığınız mı ortaya çıktı?

Peki, şimdi ne olacak, çocuk sahibi olma ihtimaliniz var mı?

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, azospermi ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlatıyor.

“Azospermi, çocuk yapacak olgun sperm hücresi olan spermatozoanın yetersizliği durumudur. Bu durumda öncellikle Azoospermi’ye neden olan sebepler araştırılır. Eğer kanal tıkanıklığı ya da hormon eksikliği varsa, bilin ki bunlar başarıyla tedavi edilip menide sperm çıkışı sağlanabilir ve doğal yolla gebelik oluşabilir. Bunun için öncellik ile FSH, LH ve testosteron hormonlarınıza bakılması gerekir. Kanal tıkanıklığı sorunlarının büyük kısmında tüp bebek tedavisine gerek kalmadan normal yolla sperm çıkması sağlanabilmektedir.”

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos

Nonobstrüktif azospermi tedavisi

“Testislerde sperm üretiminin bozulduğu, yani nonobstrüktif azoospermi durumunda da tedavi ile sperm çıkma ihtimali vardır. Kısa süreli bir ilaç tedavisi sonrası sperm tahlili yapıldığında, az sayıda da olsa sperm görülebilir. Art arda birkaç kez alınan sperm örnekleri bir havuzda toplandıktan sonra, tüp bebek tedavisine başlanabilir. Eğer bu tedavi de sonuç vermez ise mikroTESE ameliyatı ile olguların üçte birinde canlı olgun sperm elde edilebilir. MikroTESE tedavisinin etkili olmaması durumunda eğer testislerde sağlıklı sperm kök hücresi varsa, bunlar 6 aylık tedavi ile olgun, kuyruk gelişimini tamamlamış hale gelebilirler. Yeter ki sperm kök hücrelerinin sağlıklı olduğunu gösteren markırlar normal gelsin. Bunun için TESE sırasında alınacak doku örnekleri incelenirken 3 hafta kadar bir süre sabredilmesi gerekiyor.”

Hormon tedavisi ile alınan sonuçlar

“TESE ile olgun sperm çıkmayan, ama doku incelemesi ile sağlıklı kök hücre bulunduğu anlaşılan durumlarda ise tedavi süreci devam eder. 6 ay tedavi uygulandığında, ikinci TESE ameliyatı ile %20 ile %45 arasında sperm çıkarma şansı bulunur, yani hastaların beşte birinde yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir. Hatta bu 6 ay içerisinde menide haploid özellikte yuvarlak hücre çıkması durumunda bu şans iki kat artar. Bu 6 aylık sürede varikosel araştırılıp, gerekirse ameliyatla tedavi edilebilir. Eğer kanda FSH hormonunuz normal sınırlar arasındaysa, hormon tedavisi ile sonuç almak mümkün. FSH yüksek olanlarda da bunu düşürüp yerine sağlıklı FSH hormonu verilmesi, ya da Leydig hücrelerinin uyarılıp testosteron artışının sağlanması ile olgun sperm çıkabilir. Testosteron/östrojen oranının 10′dan düşük olduğu bir endokrinolojik bozukluk durumunda, bu oranı yükselterek de sperm üretimi sağlanabilmektedir.

Sonuç olarak hiç bir zaman unutulmamalıdır ki azoospermi, tedavisi olan bir durumdur. Kök hücre üzerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Tedavi hiçbir şekilde sonuç vermese bile menide bir gün kendiliğinden ya da henüz bilimsel izah edilemeyen bir şekilde sperm çıkması da mümkün. Bu nedenle her 3 ayda bir yapılan sperm testinde bu hücrelere bakılmalı ve gerek görülürse dondurulup saklanmalıdır. Azospermi durumunda çocuk olmayacak şeklinde bir yargı kesinlikle yanlış olur.