BIST 10.316
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,22
HABER /  GÜNCEL

Aziz Yıldırım'ın ismi çürük davasında

Hakim Albay Zeki Üçok, yargılandığı "sahteçürük raporu" davasında hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Abone ol

''Sahte çürük raporu'' davasının tutuklu sanığı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. İddianamede örgüt lideri olarak "bamya" kod adıyla anıldığını bu ifadenin kendisini aşağıladığını söyleyen Üçok, Aziz Yıldırım ile ilgili iddiaları ise yalanladı. Üçok, yürüttüğü soruşturmalarla ilgili kimseye bilgi vermediğini söyleyerek davalarda yönlendirme yaptığı iddialarına ise sert çıktı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasına devam eden Üçok, savcının iddiasının aksine geçen yılın başlarında kendisiyle birlikte Murat Tugay Tepe, Fehmi Suna ve Erdem Kılıç tarafından kurulan örgüt olmadığını söyledi.

Kanunun ve Yargıtayın tanımladığı anlamda örgütün var olmadığını ileri süren Üçok, şöyle konuştu:

''Bazı kişiler arasında menfaat ilişkisi vardır. Örgüt yöneticisi ve üyesi olduğu iddia edilen kişiler arasında suç işleme amacı etrafında birleşme yoktur. Sadece müşterek çıkarları örtüşen birkaçının bu çıkar için birlikte hareket etmesi söz konusudur. Hatta sürekli olarak bu birlikteliklerini diğer örgüt üyesi olduğu söylenen kişilere ya haber vermeden gizlice sürdürmekte ya da bilerek onların aleyhlerine hareket ederek onlara zarar vermektedirler."

''KOD ADIMIN 'BAMYA' OLDUĞUNU SAVCILIKTA ÖĞRENDİM''

Savcı tarafından örgütsel birlikteliği açıklamak amacıyla ileri sürülen kod ismi kullanma, telefonda gizliliğe riayet etme ve özel telefon kullanma iddialarının gerçeği yansıtmadığının dosyada yer alan telefon konuşmalarından anlaşılacağını belirten Üçok, şunları söyledi:

''Kod ismi kullanma örgütsel bir faaliyet olarak değil adeta eğlence amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bir numaralı örgüt yöneticisi ve kurucusu olarak kod adımın 'Bamya' gibi aşağılayıcı bir isim olduğunu ilk olarak savcılıkta ifadem alınırken öğreniyorum. Örgüt üyesi olduğu iddia edilen birçok şahıs kod adımı bilmedikleri gibi hemen hemen tamamı beni tanımıyor. Kod ismi ile aynı anda ismimi kullandıkları gibi 'Bücürük', 'Burhan Çaçan' gibi alaylı ifadeler kullanıyorlar. Günlük hayatta genelde kadınlar için kullanılan 'Piliç' bir defa asıl adı ise yaklaşık 50 defa kullanılmasına karşın savcı kod ismi kullanılıyor iddiasında bulunuyor. Telefon konuşmalarında 42 defa 'Bamya' denilmesine karşın ismim, soy ismim, albaylığım, savcılığım 124 defa kullanılmıştır.''

AZİZ YILDIRIM

Üçok, Aziz Yıldırım'a karşı yağma suçuyla ilgisi olmadığını kaydederek, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Olay, Murat Tugay Tepe'nin, ben ile diğer savcı arkadaşlarım arasında yapılan konuşmalardan duyduğu bazı bilgileri 'bir yarar sağlayabilir miyim acaba' diyerek Erdem Kılıç ile paylaşmasından ibarettir. İddiayla ilgili hazırlık hareketleri bile söz konusu değildir. Sadece Tugay'ın zihninde oluşturduğu fikirler, Erdem ve Tugay arasında konuşulmaktadır. Düşünce aşaması söz konusudur. 'Aziz Yıldırım'ı tanıyor musun, onunla görüşebiliyor musun, senin savcını ben tanıyorum' gibi konuşmalar icra hareketleri olarak kabul edilemeyeceği gibi, bu konuşmaların hiçbirisinde zihinlerindeki düşüncelerine ilişkin hiçbir ifade de yer almamıştır. Zaten müştekiler ifadelerinde de açık olarak, kendilerine yönelik hiçbir cebir ve tehdit olmadığı gibi hiç kimsenin de herhangi bir para isteme yönünde müracaatları olmadığını belirtmişlerdir.''

''ÖZGÜR BIRAKILMAK İSTİYORUM''

İddianamede yer alan hiçbir suçu işlemediğini, her şeyinin yalancı bir kişi tarafından yerle bir edildiğini belirten Üçok, yaklaşık 4 saat süren savunmasını ''Büyük ve acı bir hayat tecrübesi aldım. Masumiyetimin aksi kanıtlanıncaya kadar özgür bırakılmamı istiyorum'' sözleriyle bitirdi.

Üçok, daha önce verdiği ifadelerin bazı bölümlerinde hatalar bulunduğunu, huzurda verdiği ifadenin geçerli olduğunu söyledi.