BIST 10.828
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.502,34
HABER /  GÜNCEL

Aziz Yıldırım'a ceza ve tahliye

Şike davasında suçlu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım 6 yıldan fazla hapis ve 1 milyon lira para cezası aldı, ancak tahliye edildi. Yıldırım başkanlığa dönebilecek mi?

Abone ol

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, şike yapmak ve örgüt kurmaktan suçlu bulunarak altı yılı aşkın hapis cezasına çarptırıldı, ancak cezaevinde geçirdiği süre gözönünde bulunarak salıverildi.

Futbolda şike davasına bakan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım'a ayrıca 1,3 milyon lira para cezası verdi.

Bir yıldır süren davada onunla beraber tutuklu olan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu ve menajer Yusuf Turanlı da tahliye oldu.

Davada yargılanan 93 sanıktan pekçoğu hakkında da beraat kararı çıktı. Verilen hapis cezalarından bazıları şöyle:

  • Aziz Yıldırım: Örgüt kurmaktan 2,5 yıl, şike ve teşvik primi vermekten 3 yıl 9 ay hapis
  • İlhan Ekşioğlu: 3 yıl 1 ay 15 gün hapis
  • Olgun Peker: 2 yıl 6 ay ceza...
  • Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu: 1 yıl 10 ay 14 gün hapis
  • Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz: 1 yıl 6 ay 22 gün hapis
  • Eski Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan ve teknik direktör Bülent Uygun: 11 ay 7 gün hapis
  • Futbolcu Gökçek Vederson: 5 ay hapis

Karar öncesinde Çağlayan'daki adliye binası önünde toplanan taraftarlar, ellerindeki Fenerbahçe bayraklarıyla ''Aziz Başkan'' sloganları attı.

Taraftarlar daha sonra Yıldırım'ın salıverileceği Metris Cezaevi önünde toplanarak sevinç gösterileri yaptı.

Başkanlığa dönecek mi?

Böylece geçen Temmuz'da bir dizi tutuklamayla gündeme gelen, Şubat ayında da dava süreci başlayan şike soruşturması bir yıl içinde karara bağlandı.

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, Yıldırım'ın görevinin başında olduğunu söyledi.

Günay ''Aziz Yıldırım tahliye edildi. Yargı yolu açık olmak kaydıyla karar verildi. Kendisi görevinin başında. Herhangi bir tedbir kararı yok. Gelip başkanlığa oturacak'' dedi.

Ancak Anadolu Ajansı mahkumiyet kararının kesinleşmesi durumunda, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 18. maddesi uyarınca Yıldırım'ın ''seyirden men'' cezası alacağını söylüyor.

Ajansa göre Yıldırım aynı kanun kapsamında yasak süresince spor kulüplerinde, federasyonlarda ve taraftar derneklerinde yönetici olamayacak.

Savcılık Yıldırım'a altı maçta şike, üç maçta teşvik primi ve ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak-yönetmek suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti.