BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,19
ALTIN 2.449,39
HABER /  GÜNCEL

'Aziz Başkan' petrol dağıtacak

Aziz Yıldırım, ismini, kızları ve eşinin baş harflerinden alan bir petrol şirketi kurdu. HYG adlı şirket, uçak ve gemiler için yakıt ikmal lisansı aldı. İşte ayrıntılar?

Abone ol

Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım, ismini, kızları ve eşinin baş harflerinden alan bir petrol şirketi kurdu. HYG adlı şirket, uçak ve gemiler için yakıt ikmal lisansı aldı. Dağıtım lisansı için de gün sayıyor

İnşaat ve taahhüt alanındaki şirketleriyle iş dünyasında adını duyuran Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, bu kez de bir petrol şirketi kurdu. Yıldırım'ın İstanbul merkezli kurduğu yeni şirketi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) akaryakıt dağıtım lisansı başvurusu yaptı.

'HYG Denizcilik ve Petrol Ürünleri Dış Ticaret Anonim Şirketi' adlı firma, ismini aile üyelerinin baş harflerinden alıyor. 'HYG', Hande (kızı), Yıldız (eşi) ve Gülşah (kızı) isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.

Uçaklara yakıt satacak
EPDK'ya, dağıtım lisansı için 15 gün önce başvuruda bulunduğu öğrenilen Yıldırım'ın Ankara'da yer alan EPDK'yı, konuyla ilgili olarak birkaç kez ziyaret ettiği öğrenildi. Bu arada Aziz Yıldırım, bir süre öncesinde yine EPDK'ya başvuru yaparak ihrakiye lisansı almıştı. Bu lisans petrol dağıtımını değil, jetler ve gemiler için yakıt ikmali yapabilme hakkını kapsıyor. Böylelikle Yıldırım, ilk başvurusunda bu hakkı alıp, dağıtım lisansı için EPDK'dan yanıt bekliyor.

Öte yandan bugüne kadar EPDK'ya toplam 45'e yakın akaryakıt dağıtım lisansı başvurusu yapıldı. Bunlardan 38 başvuru kabul edildi. Lisans sahibi 38 dağıtıcı şirket arasında 9'unun ihrakiye lisansı da bulunuyor.

İhrakiye lisansının kapsamı
Petrol Kanunu'ndaki tarifine göre, Yıldırım, aldığı ihrakiye lisansı ile rafinerici, dağıtıcı ve diğer ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinden yurtdışından veya yurtiçinde temini ile transit rejime tabi olan ve serbest dolaşıma girmiş ihrakiyenin kullanıcılara ve diğer ihrakiye teslimi lisansı sahibi tüzel kişilere satışı, ihrakiye teslim tesisi işletilmesi ile iştigal edebiliyor.

Ayrıca bu lisans sayesinde ülkenin karasuları ve karasuları bitişiğinde deniz vasıtalarına veya hava meydanlarında yerli ve yabancı uçaklara vergili veya vergisiz akaryakıt ve madeni yağ sağlama imkânına sahip oluyor. Ayrıca deniz ve hava taşıtlarına ikmal eden sermaye şirketi veya bayi kurulabiliyor.

Dokuz şirketin ihrakiye lisansı var
BP Petrolleri
Petrol Ofisi
Total Oil
OPET Petrol
OPET Dış Ticaret
Güven Gaz
Altınbaş Petrol
Turkuaz Petrol
Pet-Line Petrol

Kaynak:
Haber: Evrim Engin