BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Azeri şehitler Londra'da anıldı

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 yılında çıkan olaylarda Sovyet ordusu tarafından şehit edilen Azeriler, Londra'da anıldı

Abone ol

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 yılında çıkan olaylarda Sovyet ordusu tarafından şehit edilen Azeriler, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Azerbaycan'ın İngiltere Büyükelçiliği'nde Büyükelçi Fahreddin Kurbanov'un ev sahipliğinde anma programı düzenlendi. Geceye Prof. Dr. Tamara Dragadze ve Farida Akbarian da katılarak birer konuşma yaptı. Programda, Londra'da yaşayan çok sayıda Azeri vatandaş da yer aldı. Dragadze ve Akbarian konuşmalarında, 1990 yılında Azeri vatandaşlara yönelik katliamı kendi izlenimleri ve uluslararası hukuk çerçevesinde analiz etti.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan programda katılımcılara, Azerilere karşı gerçekleştirilen kanlı baskını anlatan bir video izlettirildi. Sinevizyon gösteriminin ardından bir konuşma yapan Fahreddin Kurbanov, o dönem yaşanan olayları hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi.
Sovyet ordusu, Bakü'de Azerbaycan'ın bağımsızlığı için toplanan kalabalık grubu kanlı bir şekilde bastırmıştı. Kara Ocak olarak bilinen olayda resmi rakamlara göre 137 kişi hayatını kaybetmişti.