BIST 10.508
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.474,98
HABER /  GÜNCEL

Azerbaycan'da da BP kazasının benzeri yaşanmış

Wikileaks'ın yayımladığı iç yazışmalara göre diplomatlar, Azerbaycan'da yaşanan doğalgaz sızıntısından sonra BP'nin 212 işçiyi tahliye edebildiği için şanslı olduğunu söylüyor.

Abone ol

Amerikan diplomatlarına ait gizli yazışmaları yayımlayan Wikileaks'in ifşaatlarına yer vermeye devam eden Guardian gazetesi, 18 ay önce BP'nin Azerbaycan'da işlettiği doğalgaz yataklarında Meksika Körfezi'ndekine benzer bir kazanın yaşandığını yazıyor.

Wikileaks'ın yayımladığı iç yazışmalara göre diplomatlar, yaşanan doğalgaz sızıntısından sonra BP'nin 212 işçiyi tahliye edebildiği için şanslı olduğunu söylüyor.

Sızıntının iki doğalgaz yatağının kapatılmasına ve aylar boyunca, günlük en az 500 bin varillik üretim kaybına yol açtığı da kaydediliyor.

BP'nin Azerbaycan'daki sızıntının nedenini, 'kötü betonlama' olduğunu düşündüğü belirtiliyor.

'Kötü betonlama'

Guardian daha önce de, BP'nin Eski Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward'ın Meksika Körfezi'ndeki sızıntıyı aynı şekilde açıkladığını ve betonlama işini yapan Halliburton şirketini suçladığını hatırlatıyor.

Gazete, BP'nin Azerbaycan'daki betonlama işini kimin yaptığı sorularına cevap vermeyi reddettiğini de belirtiyor.

Diğer yazışmalarda da Azerbaycan Devlet Başkanı'nın BP'yi ülkesinden 10 milyar dolar değerinde petrol çalmakla suçladığına yönelik iddialar göze çarpıyor.

Buna göre Azeri lider, BP'yi Hazar Denizi'ndeki engin doğalgaz rezervlerini geliştirme hakkını korumak için "hafif düzeyde de olsa şantaj" yapmaya çalışmakla suçluyor.