BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,83
ALTIN 2.414,87
HABER /  GÜNCEL

Aytaç Yalman Paşa itiraf ettti

Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Türkiye’de demokrasi sürecini sekteye uğratan 'askeri darbe'lerle ilgili tarihi itiraflarda bulundu.

Abone ol

Türkiye’de hiçbir darbenin sorunlara çare olmadığını belirten Yalman Paşa, Şemdinli’deki patlamanın ardından Güneydoğu’da yaşanan olaylara gönderme yaptı: “1980 ihtilalinin bugün yaşadığımız olaylar üzerinde ciddi bir taban teşkil ettiğini açık kalplilikle ifade ve itiraf ediyorum.”

Bahçeşehir Üniversitesi, Siyaset Okulu’nda “Güvenlik konseptindeki yeni perspektifler” başlıklı bir konuşma yapan Yalman, Cumhuriyet tarihinde yapılan askeri müdahalelere sert eleştiriler yöneltti. ‘1982’de PKK, Kuzey Irak’ta yığınak yaparken ve teşkilatlanırken Türkiye’nin askeri bir yönetim tarafından idare edildiğini’ hatırlatan Yalman, gelişmelerden Türkiye’nin haberinin bile olmadığını dile getirdi. “İhtilallerin başarılı olduğunu söylemeye mecbur değilim ve olmamıştır da.” diyen Yalman paşa, Şemdinli konusunda ise, ‘Devletin yanlışları olduğunu; fakat olayların istismar edildiğini’ belirtti.

Yalman, “Şemdinli’de istihbarat görevlilerinin PKK itirafçısıyla birtakım faaliyetleri oldu. Bunlar da ayrılıkçılar tarafından istismar ediliyor.” ifadelerini kullandı. Devletin birimlerinin istihbaratlarını paylaşmaktan çekindiğini kaydeden Yalman, “Bu olmazsa denetimi başka güçler eline alır.” uyarısında bulundu. Yalman Paşa, Öcalan’ın yakalanmasının ardından Türk-Kürt kardeşliğini ortaya çıkaracak politikaların üretilmediğini ifade etti. Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı brövesinin değişmesiyle ilgili bir soru üzerine ise “TSK’nın her bir ferdi Atatürk’tür. Endişeye kapılmaya gerek yok, Atatürk sevgisi kalplere derin bir şekilde kazınmıştır.” diye konuştu.

Türkiye'deki sivil iktidarlar Cumhuriyet tarihi boyunca askeri müdahalelerle devrildi. 27 Mayıs 1960'ta iktidardaki Demokrat Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes ile kabinenin etkili bakanlarından Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi. 12 Mart 1971’de Demirel hükümetine muhtıra verildi. Demirel'in istifasından sonra CHP'li Nihat Erim başkanlığında partiler üstü bir kabine kuruldu. 12 Eylül 1980'de ordu bu kez Org. Kenan Evren başkanlığında yönetime el koydu.

1998’de orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı’na atanan Aytaç Yalman, Ağustos 2000’de Jandarma Genel Komutanlığı’na; 2002’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yükseldi. Yalman, Ağustos 2004’te görevi Yaşar Büyükanıt’a devrederek yaş haddinden emekliye ayrıldı.

Haber: Emre Soncan
Kaynak: