BIST 10.081
DOLAR 32,25
EURO 34,86
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL

Aytaç Durakın kurbanlık tercihi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak kurban bayramında doğanın düşünülerek koyun yerine keçi kesilmesini istedi

Abone ol

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kıl keçilerinin ormanların yok olmasında en büyük etken olduğunu belirterek, vatandaşlardan kurbanlık alırken tercihlerini keçiden yana kullanmasını istedi.

Durak, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon civarında keçi bulunduğunu, bu keçilerin büyük emeklerle oluşturulan tohum ve fide alanlarını onarımı zor şekilde tahrip ettiğini söyledi.

Avrupa'da ormanların korunması amacıyla, kıl keçilerine yönelik uzun süren mücadeleler verildiğini, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerin keçilerden kurtulduğunu belirten Durak, şöyle konuştu:

''Avrupa kıl keçisini ormanlardan çıkararak yerine, verimi daha yüksek olan ormanlar için zararı da olmayan saanen keçilerini ikame etti. Türkiye'nin de bu konuda mutlak suretle ilerleme sağlaması gerek. Orman Bakanlığımız bir yandan ağaçlandırmayla meşgul, büyük emekler sarf ediyor, tel örgüyle tohum atılan yerleri, fide ekilen yerleri çeviriyor, ama kıl keçisi sürüsü bir defa ekili alana girerse tamamını yok ediyor. Kurban Bayramı bu sayıyı azaltmak için en iyi fırsat. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını alırken öncelikli tercihlerini keçilerden yana kullansınlar.''

Yapılan bilimsel araştırmalar da keçi etinin kolesterol oranının düşüklüğü nedeniyle en sağlıklı kırmızı et olduğunun da kanıtlandığını ifade eden Durak, ''Kıl keçisi varlığının azalmasının ormanlar için faydasının yanında kırmızı et olarak da dünyanın en kaliteli, en iyi eti. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. O bakımdan kurban kesiminde halkımız keçiye öncelik verirse, iki taraf için de yararı olur'' diye konuştu.