BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayine gelenler iftara katılacak

Trabzon’a 15 Ağustos’ta ayin için gelecek Ortodoks din adamları iftar sofrasında ağırlanacak.

Abone ol

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi izni ile bu yıl ilk kez Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta yapılacak olan ayin için Trabzon’da yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek bu hafta sonu dinler arası hoşgörüye sahne olacak olan Trabzon’da konuk din adamlarının ramazan sofrasında ağırlanacağını söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu, Hıristiyan alemi ile Müslüman alemini hoşgörü ayı olan Ramazan’da iftar sofrasında bir araya getirerek, dostluk, iyi niyet ve hoşgörü anlayışını yerleştirmek istediklerini belirtti. Böylece, Türkiye’nin yapmaya çalıştığı medeniyetler ittifakına destek verilmeye çalışılacağını ifade eden Hacısalihoğlu, Trabzon Müftüsü ile Fener Rum Patriği’ni bir araya getirilmek suretiyle hoşgörünün en üst düzeye getirileceği bir ortam oluşturulacağını kaydetti.

Ayinin, ramazan ayına denk geldiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, “ Trabzon dinler arası hoşgörüye ev sahipliği yapacak. Ayine katılan konuk din adamlarını Ramazan sofrasında ağırlayacağız” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurduğunu, ekonomik, kültürel ve sosyal diyaloglarının yakın zaman çok hızlı geliştiğini vurgulayarak “Şimdi bu ilişkilere din diyaloğu da eklendi. “Bundan yirmi yıl önce komşu ülkeler ile birbirimize yabancıydık. Aramızda bir tek sınırlar ortak değerimizdi. Ama bugün, ekonomide, ticarette, kültürel ve sosyal birçok alanda ilişkilerimiz gelişti. Birbirimizle çok yönlü ilişkilerimiz oluştu. Yapılan evliliklerle hısımlık ve akrabalık bağı oluştu, torunlar oldu” diye konuştu.

Bu gelişmelerin, toplumları bir araya getirdiğini, birbirine yakınlaştırdığını ve karşılıklı empatiyi artırdığını ifade eden Hacısalihoğlu “Hepimizin yakından takip ettiği gibi Sümela Manastırı’nda yılda bir kez izinli ayın yapılmasına karşılık, Atina’da bir cami yapılması hükümetler arasında kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, bu yıl Sümela’da yapılacak ayin için komşu ülkelerden ilimize gelecek olan yabancı heyetlerin Türk misafirperverliği içinde ağırlanmasına özen gösteriyoruz. Tüm dünya genelinde Müslümanların kutladığı kutsal ramazan ayındayız. Trabzon’a ayin için gelecek konuklarımızla ramazan sofrasında bir arada olacağız“ şeklinde konuştu.

Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı toplumlarda dinlerin özgürce yaşandığını ve bunun bütün dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde de din özgürlüğü en üst düzeyde yaşanmaktadır. Ve bütün dünyaya da örnek gösterilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.