BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,91
HABER /  DÜNYA

Ayıklanan hadisler Newsweekte!

Diyanet'ten 80 ilahiyatçının yaptığı "hadisleri ayıklama çalışması" Newsweek'e konu oldu. Bakın dergi neler yazdı!

Abone ol

Dünyanın en saygın haber dergilerinden Amerikan Newsweek dergisi son sayısında İslam dünyasında Bin Ladin’in radikalizmini reddeden “yeni bir vizyon” şekillenmekte olduğunu yazdı. Dergi en iddialı çalışmanın Türkiye’de gerçekleştirildiğini söyleyerek, hadislerle ilgili çalışmayı örnek gösterdi.

 DİYANET'İN ÇALIŞMASI
Diyanet, hadislerde özellikle kadınlara yönelik yanlış yorumları ve hurafeleri ayıklamak üzere ilahiyatçılarla birlikte büyük bir çalışma yapıyor.

80 ilahiyatçının çalışması bu yıl içinde 5-6 ciltlik bir kitap halinde yayımlanacak.

Diyanet'in girişimleri yurtdışında daha önce de yankı bulmuştu ve İngiliz basını, "Türkiye, Kuran'ı modern çağa göre yorumluyor" diye yazmıştı.

Financial Times'ın "bazı hadisler uydurma ilan edilecek" sözünü ise Ali Bardakoğlu  "Peygamberimizin hiç söylemediği ama ona atfedilen sözleri ayıklayacağız" diyerek açıklık getirmişti.  
Christopher Dickey ve Owen Matthews “İslam’ın yeni yüzü” başıklı makalede şunları yazdı:

İSLAMIN YENİ VİZYONU ŞEKİLLENİYOR

"Bir zamanla Ladin’e sempati duyan, Ortadoğu ve Güney Asya’daki kamuoyunda artan bir hayal kırıklığı var. Ne Bin Ladin’in, ne de ondan önceki gelenekçilerin vizyonu olmayan, İslam’ın yeni bir vizyonu şekilleniyor.

MERKEZ ANKARA

Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların önemli bir kısmı, merkezi Ankara’da olan ve hadislerin yeni yayınını bu yılın sonundan önce yayınlamayı bekleyen bir grup bilgin tarafından yürütülüyor.

HADİSLER GÜNCELLENİYOR

Bu bilginler peygamberin bilinen 170 bin sözlerini topladı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Profesörü (Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı) Mehmet Görmez, “İslam’ın evrensel değerleri dönemin ve yerin coğrafi, kültürel ve dini değerleri ile karıştırıldı. Her hadisin belli bir zamanı ve kalbı vardır” diye konuşuyor.

Örneğin hadislerden kadınların tek başlarına seyehat etmemelerini söylüyor. Bu kural Suudi Arabistan’da hala kullanılıyor.

Ancak Görmez’e göre bu din ile değil güvenlik ile ilgili. Görmez, “ Başka bir hadiste de Peygamber, kadınların Yemen’den Mekke’ye kadar tek başlarına yolculuk yapabildikleri günleri özlediğini söylüyor” dedi.

AKP'NİN DESTEĞİYLE YAPILIYOR

Newsweek, “Türk projesi, diğer taraftan, dünyanın en başarılı, demokratik bir biçimde seçilmiş İslami kökleri olan iktidardaki AKP’nin sessiz desteğine de sahip” değerlendirmesini de yaptı.

Dergi, projeye katılan profesörlerin de çalışmalarının bir çeşit “İslam reformu” olduğunu kesinlikle yalanladıklarını da belirti.