BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.437,85
HABER /  GÜNCEL

Aydında bin yıllık zeytin ağacı

Aydın Kuşadası'nda faliyet gösteren bir dernek ilçede üçüncü doğal anıt ağacı buldu.

Abone ol

Tüllü Dağı'nın batı yamaçlarındaki Kırkayak Merdiven Tepesi'nin batısındaki inceleme gezileri yapan EKODOSD yönetimi, boş bir tarlanın içinde, asırlardır yalnız bir şekilde doğal bir anıt gibi duran bir zeytin ağacı buldular ve ağacın tarladan çıkan antik taşlarla aynı yaşta olabileceğini düşünüyorlar.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, türlerinin kesilerek yerlerine dikilen binalara inat edercesine, yüzyıllara meydan okuyan bu zeytin ağacının Kuşadası'nda tespit ettikleri 3. doğal anıt olduğunu ifade etti. Sürücü, "Bin yaşın üzerinde olduğunu tahmin ettiğimiz, gövde çevresi 7.05 metre olan bu harika zeytin ağacının da anıt ağaçlar kapsamına alınması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği'ne müracaatımızı yapacağız." dedi.

Sürücü, ayrıca, yaşlı bir dedenin yüzündeki kıvrımlar gibi ağaç gövdesinde, hemen yanından yeni sürgünler veren zeytinin, hala çok sağlıklı olduğunu ifade etti. Sürücü, şöyle dedi:

"Yakın tarihte bir çok türünün yok olduğu Kuşadası'nda böylesine muhteşem doğal anıtların kalabilmesi çok sevindiricidir. Binlerce yıldır gelip-geçen uygarlıkların sahip çıktığı ve günümüze kadar gelmesini sağladığı bu muhteşem güzellikteki zeytin ağaçlarına, tüm Kuşadalıların da sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Her anıtsal zeytinin sahipleri, tespit ettiğimiz bu 3 zeytin ağacının sahipleri kadar duyarlı olmayabiliyor. Birkaç kışlık yakacak odunumuz çıkar, nasılsa yanlarından sürgün verir diye, koca bir tarih yok edilebiliyor."