BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.395,22
HABER /  GÜNCEL

Aydın Doğanın sır mektubu

Eski dostlar mahkemelik oldu. Aydın Doğan'ın tazminat davası açtığı Çölaşan kendini işte böyle savundu.

Abone ol

Doğan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın Hürriyet Gazetesi’nin eski köşe yazarı Emin Çölaşan için açtığı tazminat davasının ilk duruşması yapıldı. Çölaşan, Doğan’ın kendisine gönderdiği mektubun sır olmadığını savundu.

Doğan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın, gazeteci Emin Çölaşan’dan 50 bin YTL manevi tazminat istemiyle açtığı davanın görülmesine başlandı. Üsküdar 1. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmada Aydın Doğan’ı avukatı Deniz Ketenci, Emin Çölaşan’ı ise avukatı Mehmet Serhan Özdemir temsil etti.

Duruşmada söz alan Deniz Ketenci, dava dilekçesini tekrar ettiklerini belirterek, kendilerine tebliğ edilen cevap dilekçesini inceleyerek beyanda bulunmak amacıyla süre istedi. Mehmet Serhan Özdemir de dava dilekçesine ilişkin verdikleri cevap dilekçesini tekrar ettiklerini ifade ederek, karşı delilleri sunacaklarını söyledi.

Hakim İbrahim Öğüt, her iki tarafa da cevap dilekçelerini ve delillerini bildirmesi amacıyla 20 gün süre vererek, duruşmayı erteledi.

ÇÖLAŞAN’IN CEVAP DİLEKÇESİ

Gazeteci Emin Çölaşan’ın avukatı Mehmet Serhan Özdemir tarafından dava dilekçesine cevap olarak bu celsede verilen dilekçede, Çölaşan tarafından aktarılan olayların tümüyle gerçeğe uygun olduğu ifade edildi.

Dilekçede, “Dava konusu kitapta Aydın Doğan tarafından Emin Çölaşan’a gönderilen mektubun yayınlandığı bir gerçek olmakla birlikte, Hürriyet Gazetesinin patronu gazetenin en çok okunan yazarına bir mektup gönderiyorsa, bu mektubun yayınlanmayacağını düşünmenin mümkün olmadığı gibi, böyle bir mektubun 2 kişi arasında sır olarak kalması gayesiyle gönderildiğini düşünmek, hayatın olağan akışına aykırıdır” deniliyor.
Dilekçede, davacının açtığı davanın reddi de talep ediliyor.

DAVA DİLEKÇESİ

Aydın Doğan’ın avukatı Deniz Ketenci tarafından Üsküdar 1. Asliye Hukuk Hakimliğine verilen dava dilekçesinde, davalı Emin Çölaşan’ın, Aydın Doğan’ın hakim hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş’de, 1 Mart 1986 yılından 31 Ağustos 2007 tarihine kadar görev üstlendiği hatırlatıldı.

Dilekçede, bu çalışma dönemi içerisinde davalıya, meslek kuralları ve yayıncılık etiği gereği her türlü imkan sağlandığı, herhangi bir baskı ve sansür ortamı olmaksızın yazılarını dilediği gibi yazabildiği, fikirlerini özgürce ifade edebildiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Ancak davalı Emin Çölaşan, 31 Ağustos 2007 tarihinde Hürriyet Gazetesindeki işinden ayrılmış, bunun hemen arkasından bir ay içinde yazılıp basılan ve bugüne kadar 70. baskısına ulaşan ‘Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi’ isimli kitabında, gerek Aydın Doğan, gerekse müvekkilin sahibi olduğu gazete hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmuştur.”

Çölaşan’ın katıldığı televizyon programlarındaki söylemleri ve yazdığı kitabından alıntılara da yer verilen dava dilekçesinde, “Davalının kitabındaki gerçeğe aykırı ifadelerin, bir an için doğru olduğu düşünülse bile müvekkilin izni dışında yayınlanması durumu dahi tek başına kişilik haklarına tecavüz olup, hukuka aykırı olmakla tazminat ödenmesini gerektirir bir nitelik taşımaktadır” deniliyor.

Dilekçede, 50 bin YTL manevi tazminatın, kitabın yayınlandığı tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsil edilerek Aydın Doğan’a ödenmesi isteniyor.