BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Avusturalya sularındaki Sri Lankalıların geleceği belirsiz

Avusturalya'nın karasularında durdurduğu ve Sri Lankalı sığınmacıları taşıyan iki gemiden birini geri göndermişti. Hükümet yetkilileri, diğer gemiyi 72 saat önce ihtar çekmeden sınırdışı etmeyeceği sözünü verdi.

Abone ol

Avusturalya'nın karasularında durdurduğu iki gemideki 153 sığınma başvurucusunun akıbeti geçen haftadan beri tartışılıyor.

41'i geri gönderilen sığınmacılarla ilgili hükümet bugün ilk defa açıklama yaptı ve kalan sığınmacılar için "72 saatlik yasal sürenin işleyeceğini" belirtti.

İnsan hakları örgütleri, ilk gemidekş sığınmacıların geri gönderilmesinin, bu kişilerin haklarına aykırı olduğunu iddia etmişti.

Pazartesi günü gemilerden birinin Avusturalya hükümeti tarafından geri gönderilmesi üzerine, bir grup avukat Mahkeme'ye başvurarak, ikinci gemidekilerle ilgili karar çıkartmışlardı.

'Kötü muamele ve şiddet tehlikesi var'

Avusturalya hükümeti bugüne kadar ikinci gemiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Bugün yapılan açıklamadaysa "Sığınma başvurusunda bulunanlara, Sri Lanka'ya gönderileceği yönünde ihbar yapıldıktan itibaren 72 saat hukuki süre tanınacağı ve bu süre dolmadan Sri Lanka'ya gönderilmeyecekleri" belirtildi.

Avukatlar, başvurucuların Tamiller olduklarını ve Sri Lanka'da gönderilirlerse aşağılayıcı muamele ve şiddete maruz kalabileceklerini belirtiyor.

Ancak Avusturalyalı Başsavcı Justin Gleeson, geminin ülkenin karasuları dışında durdurulduğunu ve bu nedenle sığınma talebinde bulunamayacağını ifade ediyor.

Bir sonraki duruşma Cuma günü yapılacak.

Avusturalya'nın sığınma başvurusunda bulunanları geri çevirmesi, insan hakları temsilcileri ve Birleşmiş Milletler tarafından sert bir dille eleştirildi.

Ancak hükümet yetkilileri, Pazartesi günü geri gönderilen tüm kişilerin gemi üzerinde kontrolden geçirildiğini, içlerinden yalnızca dördünün Tamil, birininse Budist Sinhala olduğunu belirtti.

Yetkililerin açıklamasına göre söz konusu Tamil ve Budist Sinhala kişilere değerlendirmeye tabi tutulmaları için kalmaları önerildi ancak bu kişiler ülkelerine geri dönmek istedi.

BM: Endişeliyiz, yakından takip ediyoruz

İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gillian Triggs, uluslararası hukuk bağlamında Avusturalya'nın sığınma talebinde bulunan kişileri öngörülen şekilde kontrolden geçirmekle yükümlü olduğunu belirtti.

Avusturalya'da bir televizyon kanalına konuşan Triggs, "Görünen o ki üç beş soru sorup videoya almışlar. Hemen orada ani bir kararla da geri gönderilmişler" dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), gemideki sığınma başvurucular için "çok endişeli" olduklarını ve durumu "yakından takip ettiklerini" açıkladı.

Açıklamada "BMMYK'nın bugüne kadar yaşadığı tecrübeler, gemiyle gelen ve sığınma talebinde bulunmak isteyenlerin süreçlerinin genellikle olumsuz işlediğini gösteriyor. Böyle bir ortamda adil bir sürecin işletilmesi çok zor" denildi.

Geri gönderilenler yargılanacak

Sri Lankalı yetkililerse, Pazartesi günü ülkelerine geri gönderilen 41 kişinin "ülkeyi hukuk dışı yollarla terk ettikleri" için yargılanacaklarını belirtti.

AFP haber ajansı, geri gönderilenlerden 27'sinin kefaletle serbest bırakıldığını kaydetti.

Avusturalya Başbakanı Tony Abbott başa geldiğinde, yürürlükte olan göçmen mevzuatı oldukça katıydı. Baibakan Abbott, yönetimi süresinde bu mevzuatı daha da ağırlaştırdı.

Abbott, bu vesileyle insanları tehlikeli gemilerle Avusturalya'ya gelmekten caydırdığını ve hayatlarını kurtardığını savunuyor.

Avusturalyalıların çoğu katı göçmen yasalarını savunuyor ve göçmenlerin siyasiden ziyade ekonomik nedenlerle ülkelerine geldiklerine inanıyor.