BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,62
ALTIN 2.413,48
HABER /  DÜNYA

Avustralyalılardan tezhip sanatına yoğun ilgi

AVUSTRALYA’da 10 yıldır tezhip kursları veren sanatçı Gülay Pelin, Avustralyalıların tezhip sanatına yoğun ilgi gösterdiklerini belirtti.

Abone ol

Ülkenin farklı kentlerinde 2007 yılından bu yana yüzlerce Avustralyalıya Türk-İslam Sanatı tezhibi öğreten Pelin, Melbourne’daki Avustralya İslam Müzesi’nde kurs düzenledi.

Pelin, Melbourne’daki müzede düzenlediği kurs hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterilen ilgiden memnun olduğunu ifade etti. Gülay Pelin, ‘‘Türkiye’yi ve İslam’ı öğrenmek isteyen Avustralyalıların, sanatla ilgilenen, belli bir kültür geçmişine sahip olanların ilgisi gayet güzel, gerçekten tarihiyle öğrenmek istiyorlar, sadece boyama olarak değil.’’ dedi.

Kursa Avustralyalıların yanı sıra Türk ve farklı etnik kökenlerden Müslümanların da katıldığını kaydeden Pelin, kursiyerlerin çoğunun en az bir kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyledi.

Başlangıç seviyesindeki öğrencilere ilk aşamada, sulu boya, fırça kullanımı, basit boyama ve motifleri öğrettiğini belirten Pelin, ‘‘İşin içine girdiklerinde farklı boyama teknikleri var, tabii daha ileri seviyelerde onları ve kendi desenlerin yaratma yollarını gösteriyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Melbourne’daki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Vesna Grkinijic, internetten öğrencilerine farklı bir şeyler öğretme isteğiyle araştırma yaparken tezhip kursuna rastladığını anlattı.

Grkinijic, ‘‘Benim geldiğim yerde hepimiz birbirimize bağlıyız, bu çok güzel bir şey. Bana göre sanki zamanda geri gidiyormuşuz gibi oluyor. Çok rahatlatıcı bir şey öğreniyoruz, çok sevdim, harika, çok şey öğrendim, inanılmaz bir şey.’’ dedi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tezhip Ana Sanat Dalından mezun olan ve yaşamını Sydney kentinde sürdüren Pelin, 25 yıldır tezhip ve minyatür alanında çalışmalar yürütüyor.