BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,85
ALTIN 2.439,23
HABER /  GÜNCEL

'Avustralya Hindistan'a uranyum satmalı'

Avustralya Başbakanı Gillard, Hindistan'ın barışçıl amaçlarla geliştireceği nükleer programına uranyum sağlanmasında bir sakınca olmadığını söyledi.

Abone ol

Avustralya başbakanı, ülkenin Hindistan'a uranyum satışını yasaklayan kanunun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Julia Gillard Avustralya'da yayınlanan bir gazetede kaleme aldığı yazısında Çin, Japonya ve ABD gibi ülkelere nükleer materyal satışının yasal olmasına rağmen, Hindistan'a uranyum ihraç edemiyor olmalarını eleştirdi.

Gillard, “demokratik ve dinamik dost ülke” olarak tanımladığı Hindistan’ın barışçıl amaçlarla kullanacağı nükleer enerjinin Avustralya için de istihdam ve büyüme anlamına geleceğini söyledi.

Avustralya 2008'de yürürlüğe giren bir yasayla, uranyum zenginleştirmesine karşı uluslararası anlaşmaya imza atmayan Hindistan'a nükleer ürün satışını durdurmuştu.

Dünya üzerindeki uranyum rezervlerinin yüzde kırkı Avustralya’da bulunurken ülke dünya pazarındaki arzın yüzde yirmisini sağlıyor.

Hindistan'ın nükleer yatırımları artıyor

Avustralya'da nükleer enerji üretimi yapılmıyor ancak ülke yalnızca barışçıl amaçlarla kullanılmak üzere uranyum ihraç ediyor.

Hindistan ise uzun zamandır nükleer enerji programına sahip ayrıca nükleer silah geliştiriyor.

Delhi yönetiminin uranyum zenginleştirme karşıtı anlaşmaya imza atmaması, nükleer silah bulundurma hakkının 1967'den önce nükleer denemelerde bulunmuş ülkelere tanınması sebebiyle ayrımcı bir uygulama olduğu yönündeki eleştirisine dayanıyor.

Kısa süre önce ABD ile Hindistan arasında imzalanan anlaşmayla iki ülkenin Hindistan'ın sivil amaçlı nükleer programında iş birliği yapacakları ilan edildi.

Hindistan gelecek otuz yıl içinde otuz nükleer reaktör inşa edip 2050 itibariyle ihtiyacı olan elektriğin yüzde yirmi beşini nükleer kaynaklardan sağlamayı planlıyor.