BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Avşar bir kelime ile yırttı

Hülya Avşar'ın bir kelime ile Gelir Vergisi'nden kurtulduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Avşar, evi hakkında eski eşinin 'kızı ile' yaşayabileceğini söylemesi sayesinde kira geliri vergisi ödemekten kurtuldu.

Maliye denetim elemanları, rutin inceleme raporları dışında kamuoyuna ışık tutan ilginç mali olayları kitap haline getiriyor. Gelirler Başkontrolörü Serbülent Bayrak tarafından kaleme alınan "Gönül Hırsızı ve Vergi Arsızı" başlıklı kitap, sanatçı Hülya Avşar'ın bir kelime sayesinde Gelir Vergisi'nden kurtulduğunu ortaya çıkardı.

KAPSAM DIŞI KALDI
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bu durumda Avşar, kızı Zehra'dan söz etmeden eski eşinin kendisine ait evde kira ödemeden istediği kadar oturabileceğini açıklamış olsaydı yine de kira geliri elde etmiş kabul edilecekti. Ancak Avşar, eski eşinin kızıyla birlikte oturabileceğini söylediği için evini, kızına tahsis etmiş sayıldığından emsal kira uygulaması kapsamının dışında kaldı."

NE KADAR VERGİ ÖDEYECEKTİ?

Avşar'ın oturduğu dairenin Emlak Vergisi'ne esas değerinin bir milyon YTL olduğu varsayıldığında, 'emsal kira' bedeli ve ödeyeceği vergi şöyle hesaplanacaktı: "Dairenin, emlak vergisine esas değerinin yüzde 5'i emsal kira bedeli matrahı sayılacaktı. Bu örnekte 1 milyon YTL'lik daire değerinin yüzde 5'i 50 bin YTL oluyor. Kanun, mükellefin durumuna göre bazı istisnalar öngörüyor. Kira gelirinin yüzde 25'i götürü gider olarak matrahtan indirilebiliyor. Böylece, vergiye esas kazanç 50 bin YTL'den 37 bin 500 YTL'ye iniyor. Gelir Vergisi tarifesine göre Avşar'ın 8.4 bin YTL vergi ödemesi gerekiyordu."