BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerden Edirne'ye akın

Yunanistan'a kara yolundan geçmek isteyen mülteciler, kendilerine otobüs bileti satılmayınca TEM üzerinden Edirne'ye doğru yürüyüşe geçti. Ancak mültecilerin kente girişi güvenlik güçlerince engellendi.

Abone ol

İstanbul'da toplanan yüzlerce mülteci, bugün yürüyerek Edirne'ye doğru yola çıktı.

Kara yolundan Yunanistan'a geçmek isteyen mülteciler, İstanbul Esenler otogarına giderek Edirne'ye otobüs bileti almaya çalıştı. Ancak otobüs firmaları bilet satışı yapmadı.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli "Bazı firmalar, diğer yolcuları rahatsız oluyor diye mültecileri taşımak istemiyor. Mültecilerin koktuğu gerekçe gösteriliyor" dedi.

Ancak Trakya tarafına giden firmalara, yetkililerce 'Mültecilere bilet satmayın' talimatı verildiği de iddia ediliyor.

Bunun üzerine bir grup otogarda beklemeyi sürdürürken, başka bir grup TEM üzerinden Edirne'ye doğru yürüyüşe geçti.


Dün geceden ve bu sabahın erken saatlerinden beri Edirne otogarında olan ve mültecilerle konuşan Marksist.org internet haber sitesinin muhabiri Berkay Bağcı, TEM'den yürüyerek Edirne'ye gelmeye çalışanların polis ve jandarma tarafından engellendiğini belirtiyor.

DHA ajansı ise jandarma ve polis ekiplerinin 3 bin Suriyeli'yi kent girişinde çevirdiğini yazdı.

Buna göre durdurulan mülteciler Türkçe, "Burası Türkiye İsrail değil", "Önümüzü açın gidelim", "Tayyip baba bize zorluk çıkarma, kapıları aç" diye slogan attı.

Güvenlik güçlerinin sığınmacıları İçişleri Bakanlığı'nın "oturma izin belgesi olsa dahi farklı illere seyahat edemeyecekleri yönündeki" genelgesi uyarınca geri çevirdiği öğrenildi.

'İlacım çok pahalı olduğu için Türkiye'de vermiyorlar'

Edirne'deki muhabir Berkay Bağcı'ya konuşan ve elinde, denizde hayatlarını kaybeden mültecilerin sembolü haline gelen Alan Kurdi bebeğin resmini tutan 14 yaşındaki bir kız şunları söyledi:

"Ben bu resimdeki çocuk gibi ölmek istemiyorum. Barışçıl bir yolla Avrupa'ya gitmek istiyoruz."

"Gördüğünüz gibi 14 yaşındayım ama kısayım. Hastalığım var. Bunun için ilaç almam lazım ama çok pahalı olduğu için Türkiye'de vermiyorlar. Avrupa'ya geçersem belki ilacımı alabilirim ve boyum uzayabilir."

'300 mülteci Edirne otogarında bekletiliyor'

Edirne Otogarı'nda yaklaşık 300 mültecinin beklediğini belirten Bağcı, göçmenlerin kent merkezine girişlerinin engellenmesi nedeniyle burada beklediklerini söylüyor.

Edirne'den Yunanistan yönüne giden otobüs bulunmadığını belirten Bağcı, orada konuştuğu mültecilerin asıl amacının yürüyerek Yunanistan sınır kapısına gitmek olduğunu belirtiyor.

Şimdilik buna yetkililerin izin vermediğini belirten muhabir, bu konuda görüşmeler yapıldığını aktarıyor.

Türkiye'de geldikleri şehirlere geri gönderilmek istenen göçmenlerin ise Edirne otogarında oturma eylemi yaptığı belirtiliyor.

Onları izleyen Bağcı ayrıca mültecilerin, "Biz denizde küçücük botlarda boğularak ya da ölüm tehlikesiyle Avrupa'ya gitmek istemiyoruz, sınırlar açılsın, biz yürüyerek gitmeye razıyız" dediğini söylüyor.