BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  POLİTİKA

Avrupalı Sosyalistlerden kapatma uyarısı

DTP’nin kapatılma davasına yurt dışından tepkiler gelmeye başladı. Rasmussen kapatmanın çözümü baltalayacağını duyurdu

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-
Anayasa Mahkemesi’nin bugün görüşmeye başladığı DTP’nin kapatılma davasına Avrupalı sosyalistlerden tepki geldi. Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Rasmussen DTP’nin kapatılmaması gerektiğini, Türkiye Demokrasisinin DTP’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kapatılma davasının gölgesinde toplanan DTP’nin Meclis grubuna bugün dayanışma amaçlı özel katılımlar oldu. Prof. Dr. Mithat Sancar, TTB Başkanı Gencay Gürsoy, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye Barış Meclisi sözcülerinden Cengiz Güleç, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ozman Baydemir’in aralarında olduğu çok sayıda belediye başkanı toplantıya katılarak destek mesajı verdi.

Toplantının girişinde Avrupa Sosyalistler Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen’in DTP’ye gönderdiği mesaj hakkında bilgi verildi. DTP ile dayanışma amacı içeren mesajda Rasmussen “partinin kesinlikle kapatılmaması gerektiğini, Türkiye demokrasisinin DTP’ye mutlaka ihtiyacı olduğunu ve DTP ile dayanışma duyguları içinde olduklarını" anlattı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük gruplardan biri olan Avrupa Sosyalistler Partisi Başkanı Rasmussen mesajında ayrıca "Kürt sorununu siyasal ve barışçıl yönde çözümünde kararlı olan DTP’nin, Kürt sorununa hızlı bir çözüm sağlanması için çok önemli olduğunu" söyledi.

Parti olarak uzun zamandır devam eden soruna, barışçıl diyalog ve demokratik yöntemle çözüm bulunmasına yönelik tüm çabaları destekleyerek teşvikte bulunduğunu belirten Rasmussen şöyle devam etti:
“Türk hükümeti Kürt sorununu çözmek için kararlı yaklaşım içinde olmalı. Ben, sorunun temel bir sesini susturarak ve böylece sorunun çözümünü baltalayacak olan DTP’yi yasaklamada hiçbir hayır görmüyorum.”b
Rasmussen’in başkanlığını yaptığı oluşum Avrupa’daki 27 ülkedeki sosyalist partilerin örgütlü olduğu ve 6 ülkede de başbakanlık görevi yürütülen bir oluşum.