BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.503,93
HABER /  GÜNCEL

Avrupalı diplomatlardan bomba Muharrem İnce tahmini!

Türkiye'de görevli Avrupalı diplomatlar seçim sonuçlarıyla ilgili ne diyor?.. Erdoğan'ı neden favori görüyorlar?.. AB diplomatlarına göre Meclis nasıl şekillenecek?.. Muharrem İnce öngörüleri ise tam bomba... İnce AB büyükelçilerine ne söz verdi?..

Abone ol

TÜRKİYE pazar günü cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sanık başına gidecek. Peki Avrupalı diplomatlar seçim sonuçları için tahminleri/öngörüleri neler? Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Ankara'da görevli AB diplomatlarına seçim sonuçları için tahminlerini sordu ve köşesine taşıdı.

AB ülkelerinin diplomatlarına göre cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak ancak ikinci turun favorisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.. Meclis'te durum bıçak sırtı olacak ama muhalefet kıl payı fazla sandalyeye sahip olacak... Muharrem İnce 24 Haziran seçimlerinden kısa süre sonra CHP'nin başına geçecek... İşte Deniz Zeyrek'in yazısından çarpıcı tespitler...

SİZİN ANKET ŞİRKETLERİ BİLE YAKINIRKEN...

Bir Avrupa ülkesinin Ankara’daki büyükelçisi ile görüşürken, “Gazeteci olan benim, ben sorayım” deyip o bana sormadan, kendisinin gözlemlerini ve öngörüsünü sordum. Güldü, ardından da “Sizin araştırma şirketleri bile kamuoyunun nabzını tutamamaktan yakınırken bizim sonucu tahmin etmemiz çok zor” dedi.

İKİNCİ TURUN FAVORİSİ ERDOĞAN...

Ben ısrar ettim. “Bu söyleyeceklerim, sadece benim değil, düzenli görüştüğümüz AB ülkelerinin Ankara’daki diplomatlarının da tespitidir diyebilirim” kaydını düşerek şu tahminini paylaştı: “İlk turda sonuç çıkmayacak gibi. Ancak ikinci turda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan favori. Parlamentoda ise çok bıçak sırtı bir sonuç çıkabilir. Muhalefet kanadı çok az bir farkla çoğunluğu yakalayabilir.”

MUHARREM İNCE'YE İLK BAŞTA ŞAŞIRMIŞLAR AMA...

Konuştuğum yabancıların tamamına yakını, seçim kararı açıklandığı gün, mevcut tabloya bakarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin kazanacağına inandıklarını saklamıyor. Peki ne değişti de biraz önce aktardığım tahmine gelindi? Yine herkesin ortak yanıtı “CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin şaşırtıcı çıkışı” oldu.  Kurultaylarda iki kez yenilgi alan Muharrem İnce’nin CHP tabanında ve ülkenin genelinde bulduğu karşılığa şaşırmışlar.

MUHARREM İNCE AVRUPALI DİPLOMATLARA NE SÖZ VERDİ?

Bazı Avrupalı diplomatlar, “ulusalcı” olarak bildikleri Muharrem İnce ile yüz yüze de görüşmüşler. İnce o görüşmelerde “Göreve gelir gelmez, hiç vakit kaybetmeden AB ülkelerinin başkentlerini gezeceğim. Masaya oturacağım. Bunu AB istiyor diye değil, halkımız hak ediyor, bizim ihtiyacımız var diye... AB’nin Türkiye’deki yargı ile ilgili söylediklerinin tamamı doğru...” demiş ve kendisine yönelik bakış açısını da büyük ölçüde değiştirmiş.

İNCE İKİNCİ TURUN SONUNDA CHP'NİN BAŞINA GEÇER...

Diplomatik misyonlardan, son bir tespit olarak da şunu aktarmam gerekiyor: Tamamına yakını, Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucu ne olursa olsun İnce’nin 2018 seçimleri sonrasında CHP’nin başına geçeceğine kesin gözle bakıyor.