BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,63
ALTIN 2.418,66
HABER /  DÜNYA

Avrupa'dan Müslümanları kovalım çağrısı!

Avrupa ülkelerinde müslümanlara karşı yasaklar artıyor. Hatta öyle boyutlara ulaştı ki tüm ülkelere çağrı yapıldı.

Abone ol

Belçika ve Fransa hemen her yerde peçe ve burkaya yasak yoluna saparken, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Avrupa çapında yasak çağrısı yaptı. Belçikalı Müslümanlar kendilerini kovma kampanyası yürütüldüğü görüşünde

Belçika parlamentosunun alt kanadının kamuya açık her yerde peçe yahut burka giyilmesini yasaklayan tasarıyı onaylarken, Fransa’nın da yasak tasarısına ağır ceza koyması hem etki hem tepki yarattı. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Silvana Koch-Mehri tüm Avrupa’da burkanın yasaklanmasını isterken, Müslümanlar endişeli.

Alman Hür Demokrat Partili (FDP) Koch-Mehrin, Alman basınında yayımlanan yazısında, “Almanya’da ve tüm Avrupa’da burkanın her çeşidinin yasaklanmasını istiyorum. Kadınları örtenler, onların yüzlerini ve böylece kimliklerini ellerinden alıyor. Burka, kadın haklarına yönelik yoğun bir saldırı ve gezgin bir hapishane” dedi.

TÜMÜYLE KAPALI BİRİNİ GÖRÜNCE KORKUYORUM

Tümüyle örtünmeyi Avrupa’daki değerleri paylaşmamanın göstergesi olarak yorumlayan kadın parlamenter, kişisel ve dini özgürlüğe inandığını, ancak bu özgürlüğün insanların kamusal yüzlerinin kapatılması olarak kullanılmaması gerektiğini söyleyerek ekledi: “Açıkça söylüyorum: Sokakta tümüyle örtülü insanlar gördüğümde şaşırıyorum. Kimin üzerime ne amaçla geldiğini tahmin edemiyorum. Korkmuyorum, ama kendimde bir güvensizlik hissediyorum.”

MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ

AP Başkan Yardımcısı’nın sözleri, Avrupalıların artan Müslüman nüfusun liberal ve laik değerlerine tehdit teşkil ettiğinden korkmasına koşut olarak Belçika ve Fransa’ınn yolundan diğer ülkelerin de gidebileceğine yoruldu. Belçikalı Müslümanlar ise, peçe yasağının güvenlikle gerekçelendirilmesini inandırıcı bulmadıklarını söyleyip bunu kendilerini kovmaya yönelik bir kampanya olarak yorumladı.

Brüksel’deki Büyük Cami’ye giden tesettürlü kadınlardan Souad Barlabi “Bence bizi ortadan kaldırmak istiyorlar. Kendimizi saldırı altında hissediyoruz” derken, ülkenin Flamanlarla Valonlar arasında bölünmenin eşiğine gelmesine atıfla ekledi: “Oysa Belçika’nın çok önemli sorunları var.”

YAKINDA MÜSLÜMANLARIN SIRTINA HİLAL ÇİZECEKLER

İslam’a sonradan geçen ve dini objeler satan Samuel Bulte, güvenlik gerekçesini “Burka giyenlerin kaçı soygun yapmış?” diye sorguladı. Bulte, Nazilerin Yahudilere taktığı Davud yıldızına atıfla “Korkarım, yakında Müslümanların sırtına hilal çizecekler” diye çıkıştı. Yaşlı bir adam “Meryem Ana’nın da örtüsü var” diye bağırırken, 25 yaşındaki Said laik bir ülkenin dini meselelere müdahelesine şaştığını dile getirdi.

Parlamentoda hiç aleyhte oy çıkmazken, çekimser kalan iki vekilden Flaman Sosyalist Bruno Tuybens “Suç ile peçe arasında bağlantı yok” dedi. Tasarı sokak, park, spor alanı ve kamusal binalarda peçe-burkayı yasaklıyor. İhlalciler 15-25 avro para, bir hafta hapis cezası alabilir. Fransa ise kamuya açık yerlerde yüzünü örten kadınlara 150, buna zorlayanlara 15 bin avro para cezası ile bir yıl hapis öngörüyor.