BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Avrupa'daki Türkler parmak ısırttı!

Avrupa'da oy kullanmak isteyen Türkler, seçim merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Konvoylar görenlere parmak ısırttı.

Abone ol

Geçtiğimiz seçimde randevu sistemiyle oy verildiği için oy kullanamayan Avrupalı Türkler, genel seçimler öncesi randevu sisteminin kalkmasıyla birlikte seçim sandıklarının olduğu alanlarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Kıbrıs, Almanya Hollanda ve İsviçre'deki Avrupalı Türkler ise oluşturdukları yüzlerce araçlık konvoylarla bulundukları ülkenin cadde ve sokaklarını adeta inletti.

avrupaliturkler3.jpg

İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşları, oy vermek için büyük ilgi gösterince Londra'nın batısındaki Olympia Sergi ve Konferans Merkezi'nin kapısında kuyruklar oluştu. İskoçya'da da benzeri görüntüler yaşandı.

avrupaliturkler2.jpg

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışı seçmenlerin oy kullanmasında aksaklıklara sebep olan ve büyük tepkilere neden olan randevu sistemini genel seçimlerden hemen önce kaldırmıştı. Sistemin kaldırılmasıyla birlikte, Avrupa'da oy kullanmak isteyen Türk vatandaşları, yaşadıkları ülkelerde belirlenen seçim merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

avrupaliturkler1.jpg

Özellikle Kıbrıs ve Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ise oluşturdukları konvoylar eşliğinde düğüne gider gibi sandığa gitti. Her iki ülkede de yüzlerce araçtan oluşan konvoylarla seçime giden Avrupalı Türkler, bulundukları ülkeyi de adeta karnaval alanına çevirdi.

avrupaliturkler5.jpg

İsviçre de seçim anlamında katılımın yoğun olduğu ülkelerden biri oldu. Binlerce Türk'ün uzun kuyruklar oluşturarak oy kullandığı seçim merkezlerinde, engelli vatandaşların bulunması dikkat çekti. 200-300 kilometrelik yolları aşarak sandığa giden engelli vatandaşlar, büyük duygu seli ve alkışlar arasında oylarını kullandı.

avrupaliturkler6.jpg

İsviçre'deki Türklerin herkesi sandık başına götürmek için verdiği uğraş ise görülmeye değerdi. Zürih'te yaşayan Sema Coşkun hem sandık başında görev yapanlardan, hem de herkesi sandık başına çağıranlardan biriydi. "Etrafınızda evinden çıkamayan oy kullanmamış kişiler var ise - bebek, hastalık, yaşlılık, ulaşım vs. sebeplerden dolayı- bana yazın lütfen. Arabamla gider alır oylarını kullanmalarına yardımcı olurum" diyen Sema Coşkun'un sosyal medyadaki bu çağrısı binlerce kişi arasında paylaşıldı ve büyük yankı buldu. 

avrupaliturkler7.jpg


Seçim sandığına giden Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki manzara ise görülmeye değerdi.
"Sizler koltuk için savaşırsınız, bizler Bayrak için ölürüz" sloganıyla yola çıkan Kuzey Kıbrıs'taki Türklerin yüzlerce araçtan oluşan konvoy ve şenlik havasında sandığa gitmesi Ada'yı adeta salladı. 

avrupaliturkler8.jpg

Almanya'da yaşayan Avrupalı Türkler de Uğur Işılak'ın şarkıları eşliğinde ve yine yüzlerce araçtan oluşan konvoyla seçim sandığına gitti.