BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.395,07
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'da otomobil satışları düşüşte

Açıklanan son rakamlar Avrupa Birliği otomobil piyasasında hem talebin, hem de satışların gerilediğine işaret ediyor. Pazar küçülmeye devam edecek mi?

Abone ol

Otomobil üreticilerine göre, AB içindeki otomobil satışlarında Eylül ayına kadarki 12 aydır düşüş yaşanıyor.

Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkede otomobile olan talep geçen yıla oranla yüzde 10,8 geriledi.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'ne göre, büyük otomobil pazarlarından sadece İngiltere'de geçen yılın Eylül ayına göre büyüme gözlendi.

Eylül ayında, euro kullanan AB ülkelerinde ise ekonomideki durgunluk, bütçe kesintileri ve yüksek işsizlik oranlarının etkisiyle, otomobil piyasasında büyük bir düşüş görüldü.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve en önemli otomobil üreticilerinden olan Almanya'da otomobil satışları yüzde 10,9 oranında azaldı. Fransa'daki satışlar yüzde 17.9, İtalya'da ise yüzde 25,7 oranında geriledi. İspanya'da otomobil satışlarındaki azalma ise Eylül 2011'e göre yüzde 36,8 oldu.

Otomobil satışlarındaki düşüş AB genelinde yüzde 10,8 ile son 12 aydaki en büyük gerilemeyi kaydetti.

Otomotiv alanında danışma hizmetleri veren bir şirketin yöneticisi Jay Nagley, BBC'ye yaptığı açıklamada, Avrupa'da otomobil satışlarının 2007'den bu yana yılda 4 milyon azaldığına dikkat çekiyor.

Otomobil piyasasının yeniden canlanacağına dair bir belirti görülmediği bildiriliyor.

Jay Nagley, Avrupa'nın güneyindeki bazı kesimlerde otomobil pazarı kalmadığını belirtiyor.

Euro bölgesindeki krizden en fazla etkilenen ülkelerden Yunanistan'da, otomobil satışlarının, geçen yılın Eylül ayına göre neredeyse yüzde 50 azaldığı kaydedilmekte.

AB otomobil piyasası ise Ocak'tan Eylül ayına kadar, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,6 küçüldü.