BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Avrupa'da Müslüman asker dönemi

Zorunlu askerliğin bulunmadığı Avrupa ülkeleri ordularındaki Müslüman asker oranı yüzde 15'e kadar çıktı. Birçok ülke ise orduda gerekli asker sayısına ulaşmak için azınlıklara yöneldi

Abone ol

Arap Baharı ve dünyanın birçok bölgesinde yaşanan terör olayları Avrupa ordularındaki asker yapısını gündeme getirdi.

Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin haziran ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde tartışılan çifte vatandaşlık ve askerlik durumu Gatestone Enstitüsü tarafından incelendi. Enstitü, Almanya'nın zorunlu askerliği kaldırdıktan sonra 180 bin olan asker sayısını tamamlamakta zorlandığını belirtti.

Bunun için Almanya'da yaşayan ve sayıları 3,5 milyonu bulan Türklere yönelen Alman yetkililerin, çok kültürlü bir ordu kurmak istediği kaydedildi. Ancak Bakan Maiziere'nin Almanya'da orduya katılanların Türkiye'de askerliğini yapmış sayılması teklifinin Ankara'da kabul görmediği kaydedildi.

ORDUDA BAĞLILIK SORUNU
Zorunlu askerliğin bulunmadığı 220 bin askeri bulunan Fransa'da ise Müslüman asker oranının yüzde 15 olduğu kaydedildi. Ancak orduda görev alan çoğunluğu kuzey Afrikalı Müslüman askerlerin bağlılık sorunu yaşadığı bildirildi. Kendini Fransız hissetmeyen bu askerlerin ülkeleri için ölmek yerine askerliğe bir iş gözüyle baktıkları açıklandı. Ayrıca Fransız gazetelerinde yer alan inancı gereği Afganistan'da savaşmayı reddeden askerler olduğu ve 1999'daki Kosova savaşı sırasında da 60 askerin isyan ettiği belirtildi.

Ordusunun yaklaşık yüzde 4'ü Müslüman olan Avusturya'da ise 3 askerin dinlerine uygun olmadığı için ülke bayrağını selamlamayı reddettiği kaydedildi. Hollanda ordusunda ise radikalizm korkusunun yaşandığı vurgulandı.