BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.401,56
HABER /  GÜNCEL

'Avrupa'da borç salgınına karşı güçlü mesaj şart'

Euro bölgesi liderleri yarın Yunanistan'ın borç krizini görüşmeye hazırlanırken Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, salgının bölgeye yayılması riski karşısında güçlü bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Euro bölgesi liderlerinin yarın Brüksel'de yapacakları zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le baş başa görüşmeye hazırlanıyor.

Merkel dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Zirvesi'nin Yunanistan için hızlı ve kolay bir sonuç getirmeyeceğini söylemişti.

Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin ise Avrupa'nın, Yunanistan'daki borç krizinin euro bölgesine yayılmaması için kararlı davranacağı yolunda "güçlü bir mesaj" vermesi gerektiğini söyledi.

Baroin, yarın Avrupalı liderlerin yapacakları zirvenin borç yükünü kaldıramayan bu ülkeye daha fazla yardımın da önünü açması gerektiğini belirtti.

Francois Baroin, zirvenin, Atina'nın borçlarını daha katlanılır hale getirecek yeni paketin koşulları açısından önemli kararların alınması için en yüksek seviye olduğunu dile getirdi.

IMF'den uyarı

Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan'ın borç sorununun, temerrütten kaçınılsa bile euro bölgesine yayılma riski bulunduğunu bildirmiş, bölge üyesi ülkelerin çabalarına rağmen piyasaların bir çözüm konusunda ikna olmadıkları uyarısında bulunmuştu.

IMF, daha güçlü bir eylem planı izlenmesinin altını çizmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da Merkel'le borç krizini görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "iki liderin Avrupa'nın yanı sıra küresel ekonominin toparlanabilmesini sağlamak için krizle etkili şekilde mücadele etmek konusunda fikir birliği içinde oldukları" dile getirildi.

Euro bölgesi ve ABD'de borç krizinin neden olduğu kaygılar derinleşirken, Euro ve borsalar düştü, borçlu ülkelerin borçlanma maliyetleri arttı.

90 Avrupa bankasına yapılan stres testi sonuçları borç krizine ilişkin kaygıları dindirmemiş görünüyor.