BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.403,32
HABER /  EKONOMİ

Avrupa ülkelerinden parasal dönüş alarmı

Avrupa’nın borç batağındaki ülkeleri sırayla kendi para birimlerine dönmenin planlarını yapıyor.

Abone ol

Yunanistan uzun süredir ‘Drahmi’ye dönmeyi tartışırken, krizin boyutları büyüyen İspanya’da da ‘Peseta’ planları yapılıyor.

İspanyol gazetesi El Confidential’e göre, Başbakan Mariano Rajoy hükümeti, ülkenin Euro bölgesinden çıkışını gündeme getirmeyi düşünüyor. İngiliz, Daily Telegraph gazetesinde ise Ambrose Evans-Pritchard imzasıyla yer alan bir makaleye göre, İspanyol hükümetinden bir kaynak, "Yeniden kendi para birimimiz olur ve rekabet gücümüzü tekrar elde edebiliriz. İlk başta çok ağır bazı sonuçları olur ancak kendi politikalarımız üzerinde kontrolümüzü yeniden kurar ve krizden daha çabuk kurtulabiliriz" açıklaması yaptı. Diğer taraftan krizin boyutlarının hergeçen gün büyüdüğü İspanya’da 5 yıllık tahvillerinin getirisi 2001’den beri ilk kez 10 yıllık tahvillerin getirisini geçti. İspanya’nın beş yıllık devlet tahvillerinin getirisi yüzde 7.47 ile 2001 yılından bu yana ilk defa on yıl vadeli tahvillerin getirisini geride bıraktı.

ALMANYA NEGATİF NOTU ÖNEMSEMEDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Euro Bölgesi’nin ekonomisi en iyi ülkeleri Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un kredi notlarını teyit etti, ancak ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Almanya’nın AAA olan kredi notunu teyit etse de negatif izlemeye aldı.

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, Alman ekonomisinin hala yapısal olarak çok iyi bir durumda olduğunu belirterek, Moodys’in Almanya’nın "Aaa" olan uzun vadeli kredi not görünümünü "negatif"e çevirmesine ilişkin endişe duymadığını belirtti. Rösler, "Alman ekonomisi hala yapısal olarak çok iyi bir durumda" dedi. Avrupa düzeyinde ekonomik gelişmelere bakıldığında hala bilinen belirli risklerin bulunduğuna işaret eden Rösler, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde istikrarın sağlanması amacıyla aldıkları önlemlerin orta ve uzun vadede başarılı olacağına emin olduklarını vurguladı