BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.511,77
HABER /  EKONOMİ

Avrupa Merkez Bankası sahnede

Krizden çıkış yolu arayan Avrupa liderleri kritik bir karar aldı. AB gerçek anlamda birleşme yolunda bir adım attı.

Abone ol

AB liderleri, bankaların denetimini gelecek yıl kademeli olarak üye ülkelerin sorumluluğundan alarak Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) devretme konusunda uzlaştı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AMB bünyesinde faaliyet gösterecek Avrupa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yasal çerçevesinin 2013 başında hazır olacağını ve gelecek yıl içinde aktif hale geleceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da tek elden denetim sisteminin Avro Bölgesi dışındaki ülkelere de açık olacağını bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zordaki bankalara Avro Bölgesi'nin daimi kriz fonu (Avrupa İstikrar Fonu) tarafından doğrudan sermaye takviyesinden önce bankaların tek elden denetlenmeye başlanması gerektiğini söyledi.

Diplomatik kaynaklar, bankalara sermaye takviyesini ülkesinde gelecek yıl yapılacak seçimlerin sonrasına bırakmaya çabalayan Merkel'in bu amacına oldukça yaklaştığını düşünüyor.

Avrupa bankacılık denetleme sisteminin en iyi ihtimalle 2013'ün ikinci yarısında faaliyete gireceği ve tüm bankaları kapsamasının 2014 başında gerçekleşeceği belirtiliyor.

Bu arada, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, zordaki İspanyol bankalarına sermaye takviyesi için Avro Bölgesi Kurtarma Fonu'na başvurmayı şimdilik düşünmediklerinin işaretini verdi.

Rajoy, liderlerin 10 saati aşkın toplantısından çıkarken yaptığı açıklamada, ''(İspanya'nın başvurusu) Bu konuyu kimse gündeme getirmedi'' dedi.