BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

BM Güvenlik Konseyi'nin yeni üyeleri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) geçici üyeleri 2013 listesi açıklandı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Sözcülük Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere BMGK yeni üye listesinde ''Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Çin, Fransa, Guatemala, Luksemburg, Fas, Pakistan, Güney Kore, Rusya, Ruanda, Togo, İngiltere ve ABD'' yer aldı.

Güvenlik Konseyi'nde 2013 içinde aylık dönem başkanlıkları ise şu şekilde sıralandı:
''Ocak Pakistan, şubat Güney Kore, mart Rusya, nisan Ruanda, mayıs Togo, haziran İngiltere, temmuz ABD, ağustos Arjantin, eylül Avustralya, ekim Azerbaycan, kasım Çin ve aralık Fransa.''

5 ÜYE DEĞİŞTİ

BMGK'da 2012 sonuna kadar görevleri devam edecek Kolombiya, Almanya, Hindistan, Portekiz ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yerine 1 Ocak 2013 itibariyle geçici üyeler Arjantin, Avustralya, Lüksemburg, Güney Kore ve Ruanda görevi devralacak. Diğer geçici üyeler olan Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan ve Togo'nun üyelikleri 2013 sonuna kadar devam edecek.

BMGK'da geçici üyelerin veto hakkı bulunmazken, ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşan daimi üyelerden herhangi birinin veto etmesi halinde konsey kararı iptal ediliyor.