BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.400,50
HABER /  GÜNCEL

Avrupa borsaları düşüşe geçti

İmalat sanayindeki zayıflama ve Fransa ve Hollanda'daki siyasi belirsizlik nedeniyle borsalar düşüşe geçti.

Abone ol

İmalat sanayine ilişkin zayıf veriler ve Fransa ve Hollanda'daki siyasi belirsizlik nedeniyle yatırımcıların güveni sarsılınca borsalar düşüşe geçti.

Fransa'nın Cac 40 ve Almanya'nın Dax endeksi yüzde 2,5 oranında düşüş kaydederken, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 1,5 geriledi.

Pazar günü Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu sosyalist rakibi Francois Hollande'a kaptırdı.

Hollanda'daki bütçe görüşmelerinin de başarısızlıkla sonuçlanması piyasaları sarstı.

Yakından takip edilen satın alma müdürleri endeksi verileri, Almanya'da imalat faaliyetlerinin neredeyse son üç yılın en düşük seviyesine indiğini gösterdi.

Bu endekse göre, Nisan ayı verileri 46,3 dolayında gerçekleşti; 50'nin altındaki veriler daralmaya işaret ediyor.

Almanya, Fransa ve diğer euro bölgesine ilişkin daha geniş anlamda ekonomik veriler de daha derin bir daralmaya işaret ediyor.

Piyasa araştırmaları kuruluşu Markit'in baş ekonomisti Chris Williamson, "satın alma müdürleri endeksi Nisan ayında euro bölgesinde daha hızlı bir ekonomik daralmaya işaret ederek iki dipli durgunluğun üçüncü ardıl çeyrekte de devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Daha önce HSBC bankasının endeksi, Çin'deki Mart ayı verilerini 49,1 olarak açıklamış, bir önceki ayda 48,3'ü gösteren bu veriler yükseliş göstermişti.

İspanya merkez bankası ise yatırımcıların karamsarlığını körüklercesine bu yılın ilk çeyreğinde İspanya ekonomisinin yüzde 0,4 daraldığı, bir önceki çeyrekte de yüzde 0,3 küçülen ekonominin böylece yeniden resesyona girdiği tahmininde bulunuyor.

Farklı görüşler

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalist aday Hollande oyların yüzde 28,6'sını alırken Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin oyları yüzde 27,1'de kaldı.

Böylece Fransa'da ilk kez bir cumhurbaşkanı, seçimlerin ilk turunu kaybetmiş oldu.

Seçimlerin ikinci turu 6 Mayıs'ta yapılacak.

Sarkozy, diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, yüksek borç oranlarını düşürmek için kemer sıkma politikalarını reçete olarak sunarken, Hollande ekonomik büyümeyi teşvik edecek önlemlere vurgu yapıyor.

Bu durum yatırımcılarda, Sarkozy'nin yerine Hollande'nin kazanması halinde Fransa'nın borçlarını kontrol altında tutmakta zorlanacağına dair korkuları tetikliyor.

Hollanda hükümetinin, kemer sıkma tedbirlerini ele alan bütçe görüşmelerinde sonuca varamaması da ülkede yeni seçim olasılığını gündeme getirerek piyasalardaki kaygıların artmasına neden oldu.

UniCredit Global Research'ten Christian Stocker, euro bölgesinde şimdiye kadar istikrarlı bir ülke olan Hollanda'nın sorun haline gelebileceğini, bu durumun bölgedeki sorunları ve artan gerginliği gösterdiğini ifade etti.