BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.473,65
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği'nde yeni dönem

Avrupa Birliği Anayasası'nın Fransızlar tarafından reddilmesi ne anlama geliyor? Bu sonuçlara göre Avrupa Birliği ve Fransa için yeni bir sayfa mı açılıyor. İşte ayrıntılar.

Abone ol

Avrupa Anayasasının Fransızlar tarafından reddedilmesi hem Fransız iç politikasında hem de Avrupa Birliği'nin (AB) geleceğinde yeni bir dönemin başlaması anlamına geliyor.

Fransa'da sol partiler anayasaya, pek çok sosyal hakkı tırpanlayacağı, yetkinin seçilmişlerden alınıp Bürüksel'deki bürokratlara verileceği ve ABD tarzı bir 'piyasa ekonomisi' dayatacağı gerekçesiyle karşı çıkarken, milliyetçi kesim ise Fransız kimliğinin Avrupa içinde eriyeceği kaygılarını taşıyordu.

FRANSA'DA YENİ DÖNEM

Siyasal analistler, Cumhurbaşkanı Chirac ve iktidar partisinin desteklediği anayasının reddedilmesinin, Fransız iç politikasında yeni bir dönemi başlatacağını, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Chirac'ın ve mevcut iktidar partisinin şansının önemli ölçüde azalalacağı yorumunda bulunuyorlar.

Öte yandan sonuçların tüm üye ülkelerde Avrupa Birliği'nin  geleceğine ilişkin tartışmaları da hızlandıracağı öngörülüyor. Özellikle gelecek ay Hollanda da ve sonra diğer ülkelerde yapılacak referandumlardan da hayır çıkması durumunda "Nasıl bir Avrupa" konusunda ülke kamuoylarında daha açık siyasal tartışmaların yaşanması bekleniyor.

Dış politika yorumcuları anayasanın diğer ülkelerde de reddedilmesi durumunda, Avrupa Anayasası'nın gündemden kalkabileceğini ya da uzun vadede yeniden ele alınabileceğini belirtiyorlar.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK!

Birliğin daha hızlı karar alabilmesini ve üye ülkelerin veto haklarının sınırlandırılmasını öngören anayasanın yürürlüğe girmemesiyle, Avrupa'nın genişleme sürecinin de yavaşlayacağı ve Türkiye nin de bundan etkileneceği söylenebilir.

Bu sonuçlar ,Avrupa komuoyunda, birliğin geleceği,siyasal rolü ve ulus devletlerle birliğin ilişkileri gibi konularda henüz ortak bir zemin oluşmadığını gösteriyor.

Nasıl bir Avrupa sorusu bu sabahtan itibaren Avrupa'da da daha çok tartışılacağı benziyor