BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  GÜNCEL

AVM endeksi arttı

AVM Endeksi, 2014 yılında geçen yıla göre yüzde 5,3 oranında arttı. <br/>Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Resear...

Abone ol

AVM Endeksi, 2014 yılında geçen yıla göre yüzde 5,3 oranında arttı.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre ciro endeksi Nisan ayında 2013 Nisan ayına göre yüzde 5,3 artarak 138 puana yükseldi.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2014 Nisan ayında, İstanbul’da 656 TL, Anadolu’da 495 TL olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 553 TL’ye ulaştı. Nisan ayında en büyük ciro artışı yüzde 9 ile giyim kategorisinde gerçekleşti.
Geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre 2014 Nisan ayında endeks kategoriler bazında da artış gösterdi. En büyük ciro artışı yüzde 9’luk oranla giyim kategorisinde gerçekleşti. Giyim kategorisinin yanı sıra 2014 Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 7, genel kategorisi yüzde 5, ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 4, yiyecek ve teknoloji market/elektrikli eşyalar kategorileri de yüzde 2’lik artış kaydetti. Hipermarket kategori cirolarında ise Nisan 2014’te değişim yaşanmadı.

ZİYARET SAYISI ENDEKSİ
AVM ziyaretçi sayı endeksi Nisan 2014’te bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 1,1’lik bir artış gösterdi. AVM Endeksi Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü "Nisan ayı sezon sonu indirim kampanyalarının sona erdiği ve yeni sezon ürünlerinin raflardaki yerlerini aldığı bir dönem. Buna rağmen cironun artmış olması sevindirici bir gelişme. Özellikle en büyük ciro artışının giyim kategorisinde yaşanmış olması tüketicinin sezon ürünlerine yöneldiğini gösteriyor. Kategoriler bazında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta teknoloji kategorisindeki artış. Teknoloji kategorisinde cirolar 2014 Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 2 oranında arttı. Elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlamasının yürürlüğe girdiği Şubat ayında ve Mart ayında düşüş kaydeden teknoloji kategorisi cirolarının Nisan ayından itibaren tekrar artışa geçtiğini görüyoruz" dedi.
(İHA)