BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.381,99
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Atlantis fırlatma rampasında

Atlantis uzay mekiği, fırlatma rampasına yerleştirildi.

Abone ol

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yapacağı sefer için yarın uzaya gönderilmesi planlanan Atlantis uzay mekiği, NASA'nın Florida'da Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma rampasına yerleştirildi.
    
Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) montajı uzun zamandır geciken 13 tonluk Avrupa laboratuvarı Columbus'u taşıyacak Atlantis uzay mekiği, herhangi bir terslik olmazsa yarın TSİ 23.31'de aralarında bir Fransız ile bir Almanın da bulunduğu 7 astronotla fırlatılacak.
    
Cumartesi günü UUİ ile kenetlenecek Atlantis'in, 11 gün sürecek yolculuğu sırasında 3 uzay yürüyüşü yapılması öngörülüyor. Ancak NASA'nın, UUİ'nin sorunlu güneş panelinin kontrol edilmesi amacıyla bir dördüncü uzay yürüyüşü yapılması için yolculuğu 2 gün daha uzatma olasılığı bulunuyor.
    
UUİ Komutanı Peggy Whitson ve 2 meslektaşı, Avrupa uzay araştırmaları için bir dönüm noktası olarak kabul edilen Columbus Laboratuvarı'nın yerleştirileceği ve mekiğin yanaşacağı yeri hazırlamak için 3 uzay yürüyüşü yaptılar.
    
UUİ'ye bir süre önce monte edilen Harmony adlı modüle bağlanacak Columbus Laboratuvarı'nı, gelecek yıl Japonya'nın çok parçalı laboratuvarı Kibo'nun izlemesi bekleniyor.
    
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 16 ülkeyle ortaklaşa yürüttüğü 100 milyar dolarlık UUİ projesinin inşaatının tamamlanması için Atlantis seferi dahil 10 mekik daha fırlatmayı planlıyor.
    
NASA, mekiklerin emekliye ayrılacağı 2010 yılında önce UUİ'ye ikmal için de 2 ek mekik seferi daha düzenlemeyi öngörüyor.