BIST 10.561
DOLAR 32,26
EURO 35,00
ALTIN 2.478,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Atık su çamurundan biyogaz üretimi

Belediyeler alternatif yakıt arayışını sürdürüyor. Ankara'da kanola, Gaziantep'te çöp, Antalya'da atık su çumuru...

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Hurma Atık Su Arıtma Tesisi kapasitesini 500 bin eş değer nüfustan 1 milyon 400 bin eş değer nüfusa çıkaracak ek tesis inşaatının kasım ayında bitirilmesinin hedeflendiğini, tesis tamamlandığında atık su çamurundan biyogaz üretileceğini bildirdi.

Belediye Başkanı Akaydın, ek tesis çalışmalarını inceledi. Akaydın, ek tesis inşaat çalışmalarının gece gündüz devam ettiğini belirterek, inşaatta iş ilerlemesinin yüzde 35 aşamasında olduğunu söyledi.

Yapıların temmuzda, elektromekanik montajların ağustos veya eylül aylarında tamamlanmasıyla eylül ayından itibaren tesisin yeni yapılan ünitelerinin kademeli olarak devreye alınmasının planlandığını ifade eden Akaydın, sözleşmede şubat ayında bitirilmesi öngörülen tesisin kasım ayında faaliyete geçirilmesi için çalışıldığını bildirdi.

Hurma Kapasite Artırımı ve Rehabilitasyon Projesi'nin mevcut tesis kapasitesinin 500 bin eş değer nüfustan 1 milyon 400 bin eş değer nüfusa çıkarılması için gerekli ünitelerin yapılması işini kapsadığına işaret eden Akaydın, tesiste atık suların ileri biyolojik arıtma yöntemleriyle uluslararası standartlarda arıtılacağını belirtti.

Proje tamamlandığında çamur çürütme tankları ile biyogaz elde edileceğini, böylece tesisin ihtiyacı olan ısı ve elektrik enerjisinin sağlanacağını ifade eden Akaydın, tesislerin tamamlanmasıyla enerji ve ısı kazanımları sayesinde yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlanacağını, sisteme dahil olacak abonelerin gelirinin ise yaklaşık 12 milyon TL olacağını belirtti.

Çevreci ve ekonomik olan projenin diğer önemli özelliğinin de çevreye yayılan kokuyu önlemesi olacağına dikkati çeken Akaydın, şu bilgileri verdi:

''Projesi tamamlandığında AB standartlarında deşarj değerlerine sahip güvenilir bir arıtma tesisi ile Antalya sahillerindeki mavi bayrakların korunması ve artırılmasına yönelik en önemli halka hizmete girecek. Proje, KDV dahil yaklaşık 72 milyon liraya mal olacak.''