BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Atatürk'ün vasiyeti çiğneniyor'

CHP, 'Atatürk'ün kurduğu kurumlar değil artık' diyerek TDK ve TTK'nın paylarını ödemiyor, Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu Baykal'ın anayasa suçu işlediğini söylüyor

Abone ol

Siyasete girdiği günden bu yana adı hep kavgalarla ve hiziplerle anılan CHP lideri Deniz Baykal, bu kez de TDK ve TTK ile mahkemelik olan CHP lideri, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe ile de kavgalı.

TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçaoğlu ise, TTK ve TDK'nın Atatürk'ün vasiyetinde sözünü ettiği kurumlar olduğunu belirterek, her iki kurumun da bu vasiyetin dışında tutulabilmesinin, yeni bir dava açılamayacağından Anayasa'nın 134. Maddesi'nin değiştirilmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Halaçoğlu, Anayasa'nın 134. Maddesi'ndeki hükmün çok açık olduğunu belirterek, CHP'nin TTK ve TDK hakkında başlattığı yeni tartışma ile "Anayasa suçu işlendiğini" söyledi.

1995 yılında kendisinin TTK Başkanı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, CHP'nin TTK ve TDK'nun "Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmadığı"nı iddia ederek mankemeye başvurması üzerine kendisinin de yargıya gittiğini kaydederek şunları söyledi: "Ben de hemen mahkemeye başvurdum. 'CHP'de 12 Eylül'den sonra kapatılmıştır. Dolayısıyla CHP'de Atatürk'ün kurduğu parti değildir' diye. Benim açtığım dava üzerine davalar birleştirildi ve Baykal'ın sözünü ettiği 'kaziye-i muhkeme' ortaya çıktı. Ortada yargı kararı, üstelik 'kaziye-i muhkeme' olan bir yargı kararı olmasına rağmen, ortada Anayasa'nın 134. Maddesi olmasına rağmen yeniden nasıl gündeme getirilebilir."

Prof. Dr. Halaçoğlu, 2000 yılında kendi paylarına düşen gelirin ödenmemesi üzerine dava açtığını ve kazandıklarını hatırlatarak, CHP'nin Yargıtay'a temyize gittiğini, Yargıtay'ın ortada 'kaziye-i muhkeme' olmasına rağmen nasıl karar vereceğini bilemediklerini söyledi.


İşte Baykal'ın İş Bankası'na gönderdiği ödeme talimatı

CHP lideri Deniz Baykal'ın, Atatürk'ün vasiyetine rağmen İş Bankası hisselerinden gelen kar payını Türk Dil Kurumu (TDK) ile Türk Tarih Kurumu'na (TTK) ödenmediği, bankadaki parayı 'bloke' bile ettirdiği ortaya çıktı. Baykal'ın TDK ve TTK'nın açtıkları davayı kazanmaları üzerine iki kurumla bir anlaşma imzaladığı ve ardından da kendi imzasıyla bankaya 'parayı ödeyin' talimatı verdiği belirlendi.

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği ve Deniz Baykal'ın imzasını taşıyan 3 Ocak 1997 tarihli belgede Baykal, İş Bankası'na ödeme talimatı veriyor. Baykal'ın bankaya gönderdiği yazıda "Büyük Atatürk'ün hisse senetlerinin 1995 yılı gelirlerinden talimatımız doğrultusunda bankanızda bloke edilen paradan ellibeş milyar lirasının TDK ve TTK'ya eşit oranda ödenmesi rica olunur" ifadeleri yer alıyor.

CHP'nin, Atatürk'ün vasiyetine rağmen Türkiye İş Bankası'daki parti hisselerinden TDK ve TTK'nın nemalarını ödememeye çalışması üzerine 1995 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Reşat Genç, TDK Başkanı Ahmet Ercilasun ve TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu yazılı bir açıklama yaparak, "CHP'nin Atatürk'ün vasiyetindeki gelirlere sahip olmak" istediğini açıkladı.

Atatürk'ün vasiyeti çiğneniyor

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da CHP'nin kendi paylarına düşen parayı vermeyerek Atatürk'ün vasiyetini çiğnediğini söyledi.

Akalın, hem TDK hem de TTK'nın Atatürk döneminde kurulan kurumlar olup olmadığına kararı yargının vereceğini belirterek, son kararı 1994 yılında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kanalıyla verdiğini kaydetti. CHP'nin 40 yıldır aynı şeyi yaptığını, TDK ve TTK'ya paraları ödememek için defalarca dava açıldığını ve tamamını da iki kurumun kazandığını hatırlatan Prof. Dr. Akalın, 'kaziye-i muhkeme' haline gelen kararda şu an faaliyet gösteren kurumların Atatürk'ün Vasiyetnamesi'nde sözü edilen kurumlar olduğunun tespit ve tescil edildiğini belirtti. Prof. Dr. Akalın, "Madem TDK ve TTK Atatürk döneminde kurulan kurumlar değildir, Baykal niye 1997'de TDK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile imzaladığı anlaşmada her iki kurumun da Atatürk'ün vasiyetinden yararlanan kurum olduğunun belirtildiği antlaşmayı imzaladı" diye konuştu.

ÜYELİKLER BİZE VERİLSİN

Akalın, 2003 gelirlerinin ödenmesi için Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtıkları davada hem CHP'nin talimatına gerek kalmaksızın her yıl İş Bankası tarafından TDK ve TTK'ya paylarının aktarılması hem de bunun da İş Bankası yönetimindeki 4 üyeliğin CHP'den alınarak TDK ve TTK'na verilmesi olduğunu söyledi.

Atatürk'ün kızına net 5 milyar maaş

CHP Genel Başkanı Baykal, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü ile ilgili olarak şimdiye kadar CHP yöneticilerinin gerekenleri yaptıklarını kaydederek, Ülkü Adatepe'ye net 5 milyar TL maaş ödendiğini belirtti. Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın 3,5, Yargıtay Başkanı'nın ise 3 milyar lira maaş aldığına dikkati çekerek, "Bir yanlışlık, haksızlık olduğu kanısında değiliz. En iyi şekilde Atatürk'ün vasiyetini uygulama gayreti içindeyiz" dedi.

Adatepe yarın açıklama yapacak

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin eşi Öke Adatepe, eşinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazıp yazmadığına ilişkin iddialara yönelik olarak cuma günü açıklama yapacaklarını bildirdi. Adatepe, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin hemen bir açıklama yapmayacaklarını dile getirerek, "Maalesef bir çok şey tartışılıyor. 3 Şubat Cuma günü Pera Palas Oteli'nde konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacağız" dedi.

Haber: ALİ SALİ / ANKARA , BİLAL ÇETİN / ANKARA
Kaynak: