BIST 10.251
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.407,19
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün ilk biyografisi artık Türkçe

Mustafa Kemal'in biyografini yazan ilk isimler Suriye-Lazkiyeli gazeteci Emin Muhammed Said ile Mısırlı Kerim Halil Sabit'in kitabı Türkçe'ye çevrildi.

Abone ol

Mustafa Kemal 'in biyografini yazan ilk isimler Suriye-Lazkiyeli gazeteci Emin Muhammed Said ile Mısırlı Kerim Halil Sabit. Edebiyat fakültesinden mezun olan Sabit Mısır'da el-Mukaddem gazetesinde başyazarlık yaptı. Gazetecilikte ünlenen, Kral Faruk'a basın danışmanlığı yapan ve 1952'de devlet bakanı olan Sabit, Mısır'daki devrimden sonra uzun süre hapis yattı. 1922 yılında çıkan biyografiyi Prof. Zekeriya Kurşun bulup Türkçe'ye çevirdi.

İşte Afrika Araştırmaları Derneği’nın başkanı olan Zekeriya Kurşun 'un Akşam'a anlattığı ilginç detaylar...

‘Ey Batı, bela gösterdiğin artık yeter / Diktatörlük ve düşmanlık hırsın da / Ve onların Enver’inin parlak bir hakkı vardır / Göğün yüzünde güneş ışığı gibi / Ve bu Mustafa’da Kemal vardır / Zulüm ve kahra karşı Müslümanların fedaisidir / Ey Ankara’nın yüce evlatları / Siz bununla övgü şerefini kazandınız’ Okuduğunuz bu satırlar Libyalı şair Ahmed Ginabe’nin 1921’de kaleme aldığı şiirden alıntıdır. Günümüzde Muhteşem Yüzyıl, Gümüş, Kurtlar Vadisi, Asi gibi dizilerle Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da popülaritesini artıran Türkiye’nin, 1. Dünya Savaşı sırasında verdiği bağımsızlık mücadelesinin hikayesinin ve Mustafa Kemal’in ilk biyografisinin iki Arap tarafından yazıldığını biliyor muydunuz? O tarihlerde Suudi Arabistan'ı kurmaya çalışan Abdülaziz bin Suud'un Mustafa Kemal'e 'batal ül İslam' yani İslam'ın kahramanı diye hitap ettiğini duymuş muydunuz?

MUSTAFA KEMAL GAZETECİ KİMLİĞİNİ KULLANDI

Marmara Üniversitesi’nden Tarih profesörü Zekeriya Kurşun’un Türkçe’ye çevirdiği kitabı okuyunca Mustafa Kemal’in Türkiye’de tanınmıyorken, Kuzey Afrika’da ‘gazeteci’ kimliğini kullanan önemli bir asker olarak nam saldığı ve insanların sevgisini kazandığı görülüyor.