BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Atatürk hangi takımı tutardı?

Atatürk çoğuna göre Fenerbahçeli, bazılarına göre Cimbollu, kimilerine göre de Beşiktaş'lıydı. Yalçın Bayer, Ata'yla ilgili pek bilinmeyen bir anıyı ortaya çıkardı.

Abone ol

     Atatürk çoğu zaman Fenerbahçeliler'in övünme kaynağı oldu. Galatasaraylılar da boş durmadı. Galatasaraylılar birtakım tarihi belgelerle Ulu Önder'in sarı-kırmızılı olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Tartışmalarda Beşiktaş da yerini aldı. Kara Kartallar Atatürk'ün gerçek bir Beşiktaşlı olduğunu savunageldi. Hürriyet'ten Yalçın Bayer, "Atatürk takım tutar mıydı?" başlıklı yazısında bu iddiaları teryüz eden bir anıya yer verdi:

Yazı: Yalçın Bayer
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr

Sayın Ertuğrul Özkök’ün dünkü kapsamlı yorumu üzerine bir yazı gönderiyorum. Atatürk,’ün ‘sivil ve asker kamu görevlilerinin takım tutuyorlarsa bunu açıklayıp açıklamamaları’ konusunda -henüz hiçbir yerde yayınlanmamış- görüşlerinin tam şu sırada tartışmaya yeni bir boyut kazandıracağından hiç kuşkum yok’ diyor gazeteci-yazar Orhan Karaveli...

Karaveli, aşağıdaki anekdotun yakında çıkacak ‘Tevfik Fikret Gerçeği’ adlı kitabında yer alacağını söylüyor:

‘Atatürk; 1930, 1932 ve 1933 yıllarında Galatasaray Lisesi’ni ziyaret etmiştir. Bunlardan ilkinin haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde manşetten şöyle verilmişti:

‘Reisicumhur dün Harp Akademi’sini, Mülkiye’yi, Harbiye’yi ve Galatasaray’ı ziyaret etti.’

İlk ziyaret sırasında lisenin müdürü olan Fethi İsfendiyaroğlu o günün ‘perde arkasını’ yıllar sonra bana şöyle anlatmıştı:

‘... Müdür odasındayız. Reisicumhur, ‘lütfen masamı şereflendirmeleri’ önerimi ‘Hayır müdür bey! Herkes kendi yerinde oturmalı ve oturduğu yeri de haketmelidir!...’ sözleriyle reddettiğinden ben de yanlarında ve ayakta durmayı yeğlemiştim. Okul ve öğrenimle ilgili sorularını yanıtlıyorum. Kahveler içilirken, İçişleri Bakanı, yakın arkadaşı ve okulun eski öğrencilerinden Şükrü Kaya Bey, Gazi’nin kulağına eğilerek:

Harp Akademisi, Harbiye, Mülkiye anladım da niçin Galatasaray, Paşam, diye soruyor; yoksa siz de bizden misiniz?

- O da ne demek, çocuk?

Yani Galatasaray’ı mı tutuyorsunuz?

- Ben kulüp tutmam, çocuk... Çünkü hepsi benimdir. Hem; sivil veya asker toplumun tamamına hizmet veya kumanda edenler bir kulübü tutsalar bile -görev sırasında- bunu açıklamazlarsa isabet ederler. Aksi halde, otoriteleri sarsılır ve tartışılır. Tefrika (ayrımcılık, nifak) yaratmış olurlar. O nedenle dikkatli olmalarını tavsiye ederim.’