BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Atatürk devlet nişanlarından çıkarıldı

‘Devlet Nişanı’,‘Cumhuriyet Nişanı’ ve ‘Liyakat Nişanı’nda değişikliğe gidildi. Devlet Nişanı ilk kez Kral'a sunuldu.

Abone ol

Devlet nişanları ve verilme usullerini yeniden düzenleyen, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’nun 13. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 28 Ekim 2013 tarihinde kararlaştırılan yönetmelik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikte, yeni Cumhuriyet ve Devlet nişanları ile Liyakat nişanının nasıl olacaklarına ilişkin ayrıntılı grafiklere de yer verildi.

ATA SİLUETİ VE T.C. YERİNE 16 KOLLU GÜNEŞnisan_7608.jpg

Buna göre, her üç nişandan da T.C. yazısı kaldırıldı. Devlet Nişanı’ndan ise T.C. yazısının yanı sıra Atatürk silueti de çıktı. Liyakat nişanında, kompozisyon ay yıldızın merkezinde Cumhurbaşkanlığı armasının ortasında bulunan 16 kollu güneşin yerleştirilmesi ile tamamlandı. Şekli Cumhurbaşkanlığı Armasında bulunan on altı kollu güneşin aynısı oldu. Nişanların ebatları da büyüdü. Önceden altın olarak hazırlanan Devlet Nişanı artık altın ve gümüş olarak hazırlanacak. Uzun kenarı ve çapı 8 cm olan bu nişan artık 8,90 cm ebatlarında olacak. Önceden Atatürk silueti bulunan kompozisyon merkezinde altı köşe göbek içinde ay yıldız motifli (Ay yıldız 18 ayar yeşil altın) zeminde kırmızı, ay yıldızda beyaz mine, etrafında altı adet hilal üzeri kalem uygulamalı, hilallerin ortasından dışarı doğru şimşek kollar beyaz ve kırmızı mine uygulamalı, kolların uçlarında yine altı adet yıldız beyaz ve kırmızı mine uygulaması olacak. Yıldızlarda 18 ayar yeşil altın kullanılacak.

ESKİ NİŞANLAR

nisan_5846.jpg