BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.444,91
HABER /  GÜNCEL

At-eşek eti kebap sektörünü vurdu

Adana'da ortaya çıkan at-eşek eti kentteki kebapçıları vurdu. Satışlarda ciddi düşüşler var

Abone ol

Adana'da, son günlerde büyük yankı uyandıran ''At-eşek eti'' operasyonlarının ardından kebapçılarda satışların yüzde 50 düştüğü bildirildi.

Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, birkaç firmanın küçük karlar uğruna halka yedirdikleri at-eşek etinin, yüzlerce kebapçıyı mağdur ettiğini söyledi.

Denetimlerdre, at-eşek eti yedirdikleri tespit edilen firmaların aslında uzun yıllardır aynı kaçak kesimleri yaptıklarının bilindiğini, ancak bugüne kadar yeterince denetim yapılmaması nedeniyle yakalanamadıklarını savunan Aslan, ''Yıllardır aynı şahıslar aynı mekanda kesiyor, denetim yetkisi olanlar görevini yapmıyordu. Sadece çevre halkından bir şikayet gelirse denetim yapılıyordu'' dedi.

At-eşek eti yedirenlerin hep aynı kişiler ve firmalar olduğunu öne süren Aslan, onların küçük karları yüzünden kent ekonomisinin ve kebapçıların daha fazla maddi ve manevi zarar gördüğünü ifade etti.

Vatandaşların üretim izni olmayan yerlerden et ve et ürünleri almamalarını isteyen Aslan, şöyle devam etti:

''At-eşek eti yedirenlere 5179 sayılı 'Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'un 29/d maddesi uyarınca Türk Gıda Kodeksi'ne uygun faaliyet göstermedikleri için 5 bin 600 lira idari yaptırım cezası uygulanıyor. Bu cezanın miktarı, kent ekonomisi ve sektör mensuplarının gördüğü zararın yanında hiç kalır. Cezai yaptırımlar artırılmalı, caydırıcı hale getirilmeli, denetimler de sürekli kılınmalı.''

Adana kebabını tanıtmak için Adana Ticaret Odası'nın da öncülüğünde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Aslan, ''Yaptığımız onca çalışma bir kalemde adeta silindi. Halk da konuyu fazla abarttı, satışlarımız ortalama yüzde 50 düştü. Bundan kent ekonomisi de zarar gördü'' diye konuştu.

Aslan, söz konusu firmaların yemek ihalesini kişi başı 1.89 lira ücretle aldıklarına dikkati çekerek, ''Bu firmalar, üç çeşit yemeği bu rakama verip, üzerine nakliyeyi de eklediklerinde nasıl kar ettiklerini kamuoyuna açıklasınlar'' dedi.

İhale yönetmeliğinin de değiştirilerek, en ucuz fiyat verende ihalenin kalması koşulunun kaldırılmasını isteyen Aslan, aksi takdirde ihale kapma uğruna ucuz fiyatla yemek işini alanların kar edebilmek için bu tür yollara başvurmaya devam edeceklerini kaydetti.



-''TESCİLE DİKKAT''-



Adana'nın 40 yıllık kebap ustalarından Cevdet Menekşe ise Adana kebabının koyun etinden yapıldığına dikkati çekerek, ATO'nun tescilli kebabının ambleminin olduğu her yerden rahatlıkla kebap tüketilebileceğini bildirdi.

Menekşe, tescilli kebap üreten iş yerlerinin oluşturulan komisyon tarafından sürekli denetlendiğine dikkati çekerek, ''Tüm kebapçılar mağdur oldu. Bu sorunun köklü çözümü için meslektaşlarımızla bir araya gelip Adana Valimiz Sayın İlhan Atış'tan yardım isteyeceğiz'' diye konuştu.