BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.378,20
HABER /  GÜNCEL

Asya'nın 'acımasız' fil kaçakçıları

Vahşi yaşam izleme ağı tarafından yazılan raporda, Birmanya'dan ticaret amaçlı kaçırılan filler, çok kötü ortamlarda tutuluyor, evcilleştirilmek için acımasızca dövülüyor. Üstelik ülkedeki fillerin sayıları da giderek azalıyor.

Abone ol

Yayımlanan bir rapora göre, Birmanya'daki kaçakçılar tarafından tutulan vahşi filler, çok kötü koşullarda barındırılıyor.

Vahşi yaşam izleme ağı tarafından hazırlanan raporda, kaçakçıların Tayland'daki turistik işletmelere satmak için "evcilleştirmeye" çalıştığı hayvanların zalimce muameleye maruz bırakıldığı yazıyor.

Hayvanseverler, "Burma" olarak da bilinen Birmanya'daki hayvan kaçakçılığının ülkedeki fillerin yaşamını tehdit edebileceğini söylüyor ve Tayland'dan kaçakçılığa ilişkin yasal düzenlemeleri sıkılaştırmalarını talep ediyor.

Turistleri gezdirmek için kaçırılıyor

Rapora göre 2011 yılından 2013'e kadar 81 vahşi fil Tayland'daki turistik işletmelere satılmak üzere kaçırıldı.

Kaçırılan filler evcilleştirilerek, gezinti parklarında turistleri gezdirmek için kullanılıyor.

Fiyatların oldukça arttığı ve sağlıklı bir filin 33 bin ABD dolarına (yaklaşık 63 bin Türk Lirası) alıcı bulduğu belirtiliyor.

'Filler sınırda bekletiliyor'

Taylandlı yetkililerin 2012 yılında kaçakçılığa karşı uygulamaya koyduğu kısıtlamalar, Birmanya'dan yapılan hayvan ticaretini oldukça azaltmıştı.

Ancak hayvanseverler, kaçakçıların vahşi filleri kaçırmaya devam ettiğini söylüyor.

"Campaigners Traffic" örgütünden Doktor Chris Shepherd, BBC'ye yaptığı değerlendirmede, kaçakçıların kısıtlamaların gevşeyeceğine inandığını ve bu nedenle filleri sınıra yakın yerlerde tutmaya devam ettiklerini ifade etti.

Doktor Shepherd, sözlerine şöyle devam etti:

"Hem doğal alanların azalması, hem de kaçakçılık nedeniyle Birmanya'daki vahşi hayat büyük darbe aldı. Sınırlarda önemli boşluklar var, ülkenin doğal hayatı bu boşluklardan sürekli olarak kaçırılıyor."

Raporda, hayvanların evcilleştirilmesi için kullanılan yöntemlerin de oldukça acımasız olduğu belirtiliyor.

'Zalim bir iş'

Doktor Shepherd, "Hayvanları büyük kutulara koyup, itaat edene kadar dövüyorlar" diyor.

Belli bir noktaya kadar dövülen fillerin bir anda evcil fillere dönüştüğünü belirten Doktor Shepherd, yürütülen bu ticaretin "zalim bir iş" olduğunu söylüyor.

Hayvanseverler, Tayland yasalarının sıkılaştırılmasını talep ediyorlar. Onlara göre, filler sınırda tutuluyorsa, sınırdan kaçırılmaları da mümkün.

Ancak yasal boşluğu olan ülkelerde, kaçakçılık artabiliyor. Örneğin fillerin 8 yaşına kadar kaydedilmesi gerekmediğinden, hayvan kaçakçılığı "aklanma" fırsatı bulabiliyor.

Doktor Shepherd, "Güneydoğu Asya'daki fil nüfusu giderek tükeniyor" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Filler hem dişleri için öldürülüyor hem de ticaret için kaçırılıyorlar. Tüm bunlar sayılarında önemli bir azalmaya yol açıyor."

'Riski düşük, kârı yüksek'

Tayland'da son iki yıldır süren siyasi karışıklık nedeniyle gerekli yasal düzenlemeler yapılamadı.

Ancak geçen yıl yapılan "Nesli Tükenen Canlıların Uluslararası Ticareti Hakkında Anlaşma" toplantısında Tayland, fildişi ticaretinin yasaklanması için önemli çaba sarf etmişti.

Şu andaki endişeyse, kanunlar sıkılaştırılsa bile, uygulanmaması.

"Elephant Family" örgütünden Joanna Cary Elwes, "Filler hala kaçırılıyor ancak kimse tutuklanmıyor. Niyetler olumlu ancak suçlulara karşı bu konuda bir yaptırım yok. Dolayısıyla fil ticaretinin riski düşük ama kârı yüksek" diyor.