BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.383,91
HABER /  GÜNCEL

Assange için Avrupa çapında ikinci tutuklama kararı

Savcılar, birinci kararın hukuki sebeplerle reddedilmesi üzerine hazırlanan ikinci bir Avrupa çapında tutuklama kararını İngiltere'ye sundu.

Abone ol

İsveçli yetkililer, Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange'ı cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle yakalamaları yolunda İngiltere polisine ikinci bir talepte bulundu.

Assange cinsel taciz suçundan aranıyor

Savcılar, birinci kararın hukuki sebeplerle reddedilmesi üzerine hazırlanan ikinci bir Avrupa çapında tutuklama kararını İngiltere'ye sundu.

Binlerce ABD diplomatik iç yazışmasını yayınlayan Assange, hakkındaki taciz suçlamalarını reddediyor.

İngiltere'de Avrupa çapında tutuklama kararlarını değerlendiren birim Ağır Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Soca, böyle bir talebin ellerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda açıklamada bulunmayı reddetti.

İngiltere Emniyet Dairesi Scotland Yard sözcüsü de TSİ 18 itibariyle herhangi bir kişinin konuyla ilgili olarak tutuklanmadığını kaydetti.

İngiltere'de gizli bir adreste saklandığı yolunda haberler bulunan Julian Assange, bu suçlamaların kendisini karalamaya yönelik bir kampanyanın parçası olduğunu söylüyor.

İngiliz avukatı Mark Stephens da BBC'nin Today programına yaptığı açıklamada, polisin temasa geçmek istedikleri takdirde, Assange'ın nerede yaşadığını bildiğini anlattı.

Cinsel taciz

İsveç polisi, Ağustos ayında bu ülkeye gitmiş olan Assange'ı, İsveç'te bulunduğu süre içerisinde iki kadına cinsel tacizde bulunduğu suçlamaları nedeniyle sorgulamak istiyor.

İsveç Yüksek Mahkemesi Assange'ın gözaltına alınması kararını onaylamıştı.

İngiltere'de gizli bir adreste kaldığı belirtilen Assange ise, bu suçlamaları reddediyor ve iddiaların, yayınladığı belgeler nedeniyle kendisini karalamak isteyenler tarafından ortaya atıldığını söylüyor.

Assange'ın İngiliz avukatı Mark Stephens, BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiliz polisinin ulaşmak istemesi halinde Assange'ın nerede olduğunu bildiklerini söyledi.

Stephens, müvekkilinin İsveç'te bir hâkimle kendisine yöneltilen suçlamaları görüşmek üzere bir araya gelmek için uygun bir durumda olmadığını da belirtti.

İngiliz avukat, "Eğer İsveçli hâkim saldırıya uğradıklarını iddia eden kadınlar için kaygılanıyorsa, ahizeyi kaldırıp Julian'a telefon edebilir" de dedi.

Avrupa çapında bir tutuklama kararı ancak 12 aydan uzun ceza gerektiren suçlar söz konusu olduğunda alınabiliyor.