BIST 10.248
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,98
HABER /  EKONOMİ

Aslında benzin ne kadar?

Dün 1 haftada gelen ikinci zamla birlikte benzin fiyatları 5 TL'yi geçti. Peki 5 liralık benzinde hampetrole ödenen para ne kadar biliyor musunuz?

Abone ol

Uluslararası petrol fiyatları Mısır’daki darbe nedeniyle yükselişe geçerken, Türkiye’de de benzin fiyatları artmaya devam ediyor.

Benzinin litre fiyatı 5 TL’yi geçti. 5 liralık benzinde hampetrole ödenen para ise 1 lira 32 TL.

Bu paranın üzerine vergi, rafineri ve bayi fiyatları eklenince 1.32 liralık benzin oluyor 5 lira. Zira bizdeki vergiler ve kar paylarının eşi benzeri yok.

KİM NE ALIYOR?

Ülkemizde 5 liralık fiyatın
*Yüzde 65’ini vergi,
*Yüzde 2’ye
yakınını rafineri işleme karı
*Yüzde 7’sini de bayi dağıtıcı karı oluşturuyor.

Bütün bunlar da gerçek rakamı 1 lira 32 kuruş olan benzinin fiyatını 5 liraya yükseltiyor. Türkiye bu rakamla dünyada en pahalı yakıt tüketen ülke konumunda.

benzine-zam-geldi-litresi-5-lirayi-geçti.jpg

BİR HAFTADA İKİ ZAM NİYE?

Petrol Sanayii Derneği (PETDER), benzin fiyatlarındaki artışların uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi, ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışlardan kaynaklandığını belirtti.

PETDER, son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki yaşanan değişimler ve yükselen benzin fiyatları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

AKARYAKITIN YÜZDE 90'I İTHAL


EN PAHALI BENZİN KULLANAN ÜLKELER

(TIKLAYIN)

Benzin fiyatlarında zirvedeyiz. O zirveyi de bırakacak gibi
görünmüyoruz. Bir çok ülkede benzin fiyatları bizim
yarımız kadar. Hangi ülkede benzin ne kadar tıklayıp görün!

Türkiye'de tüketilen akaryakıtın ya yüzde 90'a yakınının ithal edilen ham petrolden üretildiği ya da işlenmiş ürün olarak ithal edildiği dile getirilen açıklamada, "Dolayısıyla ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, içinde bulunduğumuz Akdeniz bölgesindeki uluslararası benzin ve motorin fiyatları ve dolar kurundaki gelişmelere paralel olarak değişmektedir" ifadelerine yer verildi.

DOLAR ARTTI

PETDER açıklamasına göre mayıs ayının başından itibaren uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ABD Doları'nın kurunda önemli artışlar yaşandı.

Bunlar Türkiye'ye de yansıdı ve ABD Doları son dönemde değer kazandı. Öte yandan temmuz ayının başından bu yana Akdeniz piyasasında benzin fiyatında yüzde 10'luk bir artış görüldü. Bu artışın sebepleri ham petrol fiyatlarındaki artış, mevsimsel talep gelişimi ve kısmen de uzakdoğu piyasalarındaki sıkışmadan dolayı Akdeniz piyasasına kayan ilave talepten kaynaklandı.

MOTORİN NİYE BU KADAR ZAMLANMIYOR

Motorinle ilgili benzer gelişmeler de oldu, ancak uluslararası piyasalardaki fiyat artışı benzindeki seviyede olmadığı için Türkiye'deki motorin fiyatlarında benzin kadar bir artış olmadı.

Akaryakıt sektörünün de fiyat artışlarından olumsuz etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Akaryakıt ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar tüketicileri olumsuz etkilediği kadar akaryakıt sektörünü de birçok açıdan olumsuz etkilemektedir. Pompa fiyat artışları dağıtım şirketleri ve bayilerin brüt karına yansımamaktadır. Artan fiyatlar sektördeki işletme sermayesi ihtiyacını ve finansman maliyetini artırmaktadır. Artan yasal yakıt fiyatları kayıt dışı ürünlerin kullanımının artmasında etken olmaktadır. Bunlara karşı son dönemde yürütülen mücadele ve alınan tedbirlerin olumlu etkileri görülmekle beraber, konu ülke ekonomisi ve sektör açısından önemini sürdürmektedir. Artan akaryakıt fiyatları tüketimi de azaltmakta ve sektörün de iş hacmini daraltmaktadır. Uluslararası ürün fiyatlarında ve dolar kurunda düşüşler olması durumunda ülkemizdeki fiyatlarda da olumlu gelişmeler olacaktır. Sektör olarak temennimiz gelişmelerin bu yönde olmasıdır."